Opinió

opinió

Caramels de Sant Sebastià

De caramels que tinguin nom de sant potser no se’n troben gaires

Aquests dies, les pastisseries de Santa Coloma de Farners llueixen als seus aparadors els peculiars caramels de Sant Sebastià. Al costat dels dolços típics del municipi, que trobem tot l’any, com ara les famoses teules; els torpedes, neula farcida de praliné; els virolets, lingots de crocant d’ametlla, o les delícies, crocant cobert per una neula; s’hi exhibeixen unes llaminadures de forma tubular i allargassada embolicades amb papers de colors acabats amb un serrell a cada punta. Estan fets de caramel, o sigui sucre cremat i aromatitzat amb diferents essències que quan te’ls poses a la boca tens feina a treure-te’ls de les dents i els queixals, de tan enganxifosos que són. Els menuts deleixen per provar-los. De les anomenades gominoles en tenen sempre. Aquests, només els poden degustar en aquesta època de finals de gener.

De caramels que tinguin nom de sant potser no se’n troben gaires. A la capital selvatana s’elaboren per donar la benvinguda al pelegrí i als seus acompanyants, que acudeixen en pelegrinatge a aquesta vila cada 20 de gener. Caminen, durant tot el dia, els 40 km que separen Tossa de Mar de Santa Coloma de Farners, per complir el vot del poble fet al seu patró, sant Sebastià, perquè els deslliurés dels estralls de la pesta que assotava aquesta població marinera cap al segle XVI. Els confiters, sempre enginyosos i amants del seu negoci, devien pensar que una mica de dolç va bé per recuperar forces després d’una llarga caminada i així poder emprendre amb delit el retorn a la seva població l’endemà al matí. D’aquí el disseny i l’oferiment del producte per a aquesta diada.

És tradició que els pelegrins reparteixin petxines a la seva arribada a Santa Coloma, sempre després de la posta del sol, on la gent, familiars i amics els esperen amb espelmes, i amb moltes ganes de donar-los escalf i la benvinguda. L’intercanvi de petxines per pinyons, la menja de cargols amb sípia, la coca de greixons i els mencionats caramels llargs ensucrats són tot un folklore gastronòmic, entre aquestes dues poblacions, una de mar i l’altra de muntanya, que ha perdurat al llarg del temps.

Que per molts anys puguem continuar endolcint el paladar de petits i grans amb aquests caramels tan nostrats tot donant la benvinguda a tothom que assisteix a aquest pelegrinatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia