Opinió

De set en set

Salvar el rei

Molt més trepidant que qualsevol sèrie de ficció, impactant fins i tot per als que tenim la monarquia espanyola a l’altura del betum. És el documental Salvar al rey, que arrasa a HBO Max, i que en dues hores llargues que es fan molt curtes ho ensenya tot: com Joan Carles de Borbó traeix el seu pare, com s’omplia les butxaques de comissions, com va estar implicat en el cop d’estat del 23-F, com es llogaven xalets perquè pogués trobar-se amb les seves amants i després es pagaven quantitats ingents de diner públic per salvar-lo dels xantatges. Parlen exagents dels serveis secrets, parlen les amants, parlen els periodistes més importants de l’època, banquers, exministres i les persones que van treballar a primera línia per tapar la llarga llista d’escàndols de la casa reial.

Però el més impactant no és el retrat detallat que es fa de la figura corrupta del rei emèrit. El més gros és l’evidència que tota la Transició va ser una gran estafa, una gran operació d’estat per presentar el rei com un salvador de la democràcia, i que es va fer amb la implicació de polítics, propietaris de mitjans, alts funcionaris, banquers i alts comandaments policials. Salvar al rey és un gran documental sobre Espanya: el 23-F, el cas Roldán, el cas Banesto, el cas Urdangarín, les caceres a Botswana, Bárbara Rey i Corina, els paradisos fiscals i les màquines de comptar bitllets. Una història d’espies, amenaces, conspiracions i xantatges per protegir el rei d’ell mateix. Tan profund i estructural que ningú es pot creure que aquest modus operandi que forma part de l’ADN de l’Estat desapareix el dia que la corona canvia de mans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia