Opinió

A la tres

Viatjant amb en Serhiy

“Ens ha explicat com se sent i el que veu, de manera que pràcticament hem viatjat al seu costat

Des de les pàgines d’aquest diari hem compartit, jornada a jornada, el viatge de Serhiy Manko cap a Ucraïna. Aquest veí de Llagostera, com molts altres compatriotes seus, no podia estar-se de braços plegats veient com el seu país està sent destruït pels atacs militars russos. Patint, de casa estant, pels centenars de milers d’ucraïnesos que fugen de les bombes sense pràcticament res. La seva història és la de tants immigrants que van marxar del seu país buscant un futur millor però que hi van deixar família i arrels. En Serhiy va enfilar cap a la frontera per fer-hi arribar material i, en el camí de tornada, s’ha endut refugiats que seran acollits al nostre país. Ens ha explicat com se sent i el que veu, a través del periodista Jordi Casas, de tal manera que pràcticament hem viatjat al seu costat.

El seu cas no és gaire diferent del de molts ucraïnesos que han decidit deixar el seu confort per anar a rescatar els seus compatriotes o, fins i tot, per creuar la frontera i lluitar al front. En poc més d’una setmana de conflicte bèl·lic ja s’ha superat la xifra del milió de refugiats, i no són tan sols els ucraïnesos establerts en altres punts d’Europa els que s’han mobilitzat per fer-hi arribar ajut. La solidaritat s’ha estès a tota la població i la recollida de roba, medicaments i menjar es fa a cada municipi, a cada barri. La identificació amb el sofriment del poble ucraïnès és total. Podríem ser nosaltres. No és una frase feta. Així se sent. D’aquí prové la mobilització.

Certament, aquesta resposta unitària –la política i la social– no s’ha donat en relació amb altres conflictes bèl·lics. És aquell punt d’hipocresia que ens empeny a actuar quan pensem que serem els propers. En canvi, quan l’hostilitat es produeix a l’altra punta del món, ens fem els ignorants. Ho sabem però fa mandra fer examen de consciència.

En tot cas, això no treu mèrit a la solidaritat envers Ucraïna per fer front a la cruesa de la guerra. I el testimoni d’en Serhiy, i de tants altres, és imprescindible. Seguirem viatjant amb ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia