Opinió

opinió

Apologia de la ràdio local

Amb el pas del temps, els equips de les ràdios locals s’han professionalitzat

Una quarantena d’emissores municipals conviuen amb les generalistes, públiques o privades, que arriben als habitants de les comarques gironines. Són emissores modestes, la majoria, que tenen com a objectiu principal la informació i l’entreteniment dels habitants de les zones limitades a les quals es dirigeixen. Una part significativa d’aquestes ràdios compleixen enguany quaranta anys en antena (any amunt, any avall). Les deganes, com Ràdio Sant Feliu de Guíxols (1980) i Ràdio Palafrugell (1981), fa, doncs, quatre dècades (aviat és dit) que exerceixen de mitjans vertebradors i dinamitzadors de la societat, amb programacions senzilles, però properes als seus oients. I fent la funció gens menyspreable de formar professionals en l’ofici. Quants periodistes no vam passar per la seu d’alguna emissora local abans de llançar-nos a la cursa de la professió? Ens hi vam passar hores i hores (i no ens importava), primer com una mena d’esbargiment i, més endavant, formant-nos per afrontar reptes més enlairats o, si més no, millor valorats. Perquè, això sí, les emissores municipals han estat sovint infravalorades. Durant anys, la ràdio local era considerada un mitjà que permetia a uns quants aficionats jugar amb les ones o bé es convertia en altaveu del corresponent govern local. Amb el pas del temps, els equips de les ràdios locals s’han professionalitzat, informen governi qui governi i s’han adaptat a les noves tecnologies, mentre les graelles continuen donant entrada a aficionats que, versats en una matèria o altra, condueixen programes temàtics d’interès.

Les emissores municipals conserven aquell esperit inicial de formar part d’un projecte engrescador i el combinen amb la professionalitat; tracten sobre fets i activitats que, si no fos pel mitjà local, no tindrien ressò. S’identifiquen amb el territori i es preocupen per tot el que hi succeeix, des de l’activitat més petita fins a l’esdeveniment de més rebombori mediàtic.

Sense desmerèixer la bona tasca informativa i lúdica de les emissores generalistes (juguen en una altra lliga), aposto clarament per potenciar les emissores locals, tant els seus equips com els seus mitjans materials. Si ofereixen qualitat i s’adapten als constants canvis tecnològics, no tinc cap dubte que, en la proximitat, tenen un futur interessant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia