Opinió

A la tres

Seguretat a tots els nivells

“Involucrem-nos-hi tots. Conductors de cotxes i motos, però també de patinets i bicicletes, i quan fem de vianants

Malauradament tots coneixem algú que ha perdut la vida a la carretera. Alguns per imprudències pròpies i d’altres per imprudències d’un altre amb un fatal desenllaç. Parlar de seguretat al volant no és fàcil. Perquè igual que tots coneixem algú que hi ha mort, tots hem fet imprudències. Les teories sobre què s’hauria de fer són moltes i els remeis, sovint contradictoris. Mentre l’estat de les carreteres és, en general, molt més que millorable, els cotxes cada cop tenen més potència i més capacitat d’acceleració. Una possibilitat seria que, si les administracions no estan disposades que se superin els límits de velocitat, no permetessin que es fabriquin vehicles tan potents. I tampoc ajuda gens que en determinades autovies el límit sigui de 80 quilòmetres per hora i en una carretera secundària amb un sol carril, de 90. Uns límits clars per als usuaris hauria de ser una obligació i no trobar-te que segons on les normes són unes i segons on unes altres.

Però, aspectes tècnics a banda, la conducció ha evolucionat, i el canvi no sempre s’ha aconseguit a través de la multa. Fa anys, posar-te el cinturó de seguretat o portar casc anant en moto per l’entramat urbà era optatiu. Ara a ningú se li acudiria fer-ho, perquè les campanyes de conscienciació –i les sancions, també cal admetre-ho– han ajudat a reconduir-ho. Que sempre hi haurà imprudents al volant, és evident. I qui sigui imprudent i causi un accident no se’n pot sortir com si res. Les eines punitives hi són i s’han d’aplicar amb tot el seu pes. I encara més si hi ha víctimes o persones que sobreviuen però pateixen seqüeles tota la vida.

Conduir no només és perillós a la carretera. També ho és a la ciutat, i més ara que estan tant de moda vehicles com patinets i ginys autònoms. Aquests vehicles també causen accidents i les imprudències són, fins i tot, més exagerades que les de conductors d’altres vehicles. Si volem seguretat, involucrem-nos-hi tots. Conductors de cotxes i motos, però també de patinets i bicicletes, i quan fem de vianants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia