Articles

La col·leccionista

Segones lectures, 3

Continuo, una setmana més, amb els suggeriments de lectura per a aquestes llargues i desvagades tardes d'estiu. Les setmanes anteriors us vaig proposar rellegir els clàssics de ciència-ficció 1984 o Un món feliç per comprovar si ens hem anat acostant o no a les dramàtiques ucronies imaginades per Orwell i Huxley. També us recomanava la lectura de Vent de l'est, vent de l'oest, de Pearl S. Buck, per revisar el xoc entre les cultures oriental i occidental, ara que hauran de conviure tan estretament entre nosaltres. I aquesta setmana el meu doble suggeriment us permetrà revisar el paper de la dona en èpoques i societats diverses. Podem començar recuperant Emma, de Jane Austen.

Aquesta lectura us permetrà –si aquest any de vaques magres us heu quedat sense viatge a l'estranger– passar uns dies inoblidables en una petita comunitat de l'Anglaterra previctoriana plena de personatges creïbles, entranyables, divertits i seductors. Estic segura que us tornarà a sorprendre que en aquella societat tradicional i plena de convencionalismes, on les dones depenien absolutament dels seus pares, germans o marits i, per tant, el seu principal objectiu a la vida era casar-se, fos una d'aquestes dones, Jane Austen, qui aconseguís retratar la seva realitat amb una mirada distanciada i sovint irònica.

Jane Austen duia la vida monòtona i superficial que era pròpia del seu entorn i, malgrat tot, va decidir escriure i va saber convertir allò que l'envoltava en un observatori de les relacions personals, les reaccions humanes i la conducta moral. Recordem que la seva primera novel·la publicada, Sense and sensibility, va aparèixer de forma anònima amb la frase “by a lady”.

I de l'Anglaterra de finals del XVIII viatgem a Massachusetts a finals del XIX i ens trobem amb la novel·la de Louise May Alcott Little Women. Observareu que em resisteixo a utilitzar el títol en català, Donetes, tan horrible com el Mujercitas que vam utilitzar durant anys.

Estic segura que molts de vosaltres –sobretot moltes– coneixeu l'argument d'aquesta novel·la de memòria, potser
n'heu vist més d'una versió cinematogràfica, però és possible que no l'hàgiu llegida mai. Feu-ho! Pot ser una gran lectura d'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.