Opinió

La nació a Farners

Que aprenguin a estimar el geni de la terra

T’estalviaré, lector, la lata etimològica. Sàpigues tan sols que en llatí tenim dos verbs bessons per significar el fet de néixer. Són les cares passiva i activa de la mateixa moneda: nascor (néixer) i geno (engendrar), dos verbs que ens han donat els mots nació i geni. Parents de sang! El primer quedava més acotat al fet natural. El segon vinculava el nascut a una divinitat generatriu: “Els antics anomenaven geni el déu que tutelava qualsevol lloc, persona o cosa”, ens diu Servi... Fa poc un exconseller de Cultura declarava que “la nació no és només una herència: es fa i es refà cada dia”. És un pensament de tunejat de cotxe, de botox i silicona als llavis que referma allò que va dir l’inefable Carod-Rovira: “S’ha de ser independentista sense ser nacionalista.” Des d’aleshores, hi ha un intent indissimulat de minimitzar el terme nació despullant-lo de qualsevol transcendència.

Segons una part de l’independentisme (la que controla TV3), una nació es fa i es refà com el punt tonto de l’àvia. Els dirigents actuals volen un totum revolutum de procedències, llengües i cultures, un poti-poti que no solament rebentarà els vincles de transcendència amb la terra, els avantpassats i els seus genis particulars, sinó que deixatarà més i més l’esperit del poble. I com que saben que l’element que encara ens manté ancorats als avantpassats és la llengua, la menystenen tant com poden. No podran fer-ho, però, a la fleca Can Ferriol, a la rambla de Santa Coloma, on la Maria Àngels i en Ferran procuren que els nouvinguts s’agafin més al verb geno que no pas al nascor. Que aprenguin a estimar el geni de la terra. Als treballadors els ensenyen la llengua i després els posen com a condició atendre els clients en català. La M. Àngels i en Ferran no volen fer i refer la seva nació: la volen en català perquè en català l’han estimada els seus avantpassats. No és el que haurien de fer tants i tants empresaris que es diuen catalanistes i independentistes? Enfortir la idea de nació no passa per la reivindicació fiscal o d’infraestructures, sinó per copsar la profunditat del que significa. És el que, amablement, intenten sargir ells per tornar a abrigar la gent amb la capa del geni. És el que, cínicament, intenten tallar uns altres, amb les mateixes tisores amb què demà inauguraran una catenària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia