Opinió

opinió

Pastor de capçalera

Encara queden alguns pastors i productors compro- mesos amb el paisatge

Les imatges de boscos en flames m’encongeixen el cor. Per desgràcia és una situació que es repeteix estiu rere estiu a tota la conca mediterrània. Era clar que aquest any no seria cap excepció, més encara venint d’un hivern de sequera acumulada i amb la previsió de temperatures elevades, seguint la tendència del context del canvi climàtic. Fa només uns dies, mentre les flames tenyien de vermell el cel del cap de Creus, les xarxes socials s’omplien de missatges de suport i agraïment als efectius dels Bombers que treballaven en l’extinció de l’incendi, i es reobria, per enèsima vegada, el debat sobre les polítiques de prevenció per posar fre a aquesta xacra. La gran pregunta és si encara hi som a temps. Si, com a consumidors, podem fer alguna cosa per contribuir al control dels incendis forestals. Soc optimista de mena, i penso que sí, que malgrat que canviar els nostres hàbits de compra és difícil, podem fer petits gestos per donar oxigen i futur a sectors productius que tenen un paper clau en la gestió dels nostres ecosistemes, com per exemple la ramaderia extensiva.

Cada dia hi ha menys pastors i menys ramats, fet que es tradueix en menys control del sotabosc i més risc d’incendis. Però encara queden alguns pastors i productors compromesos amb el paisatge que, a més, ofereixen carn i lactis de gran qualitat. Si t’agrada la carn, prova de fer-te client del xai o cabrit de pastura. Tingues un pastor de capçalera o busca a la carnisseria el distintiu “Ramats de foc”, un projecte nascut a les comarques gironines en què els ramats participants aporten com a valor afegit la prevenció d’incendis en àrees forestals estratègiques. Com recomana en un tuit @RuralArea2050, si t’agraden els lactis, hi ha un munt de productors que elaboren els seus iogurts amb llet de ramats de pastura i que, a més, en molts casos te’ls porten a casa. Si vols compartir una taula de formatges amb els teus amics, a casa nostra tenim un centenar de formatges artesans que es venen per internet o en botigues especialitzades, molts d’ells elaborats pels mateixos propietaris dels ramats. Descobreix-los! Pot semblar poca cosa, però tot suma. L’aposta pels productes de proximitat és una aposta pel futur de la nostra pagesia i ramaderia. Una aposta pel nostre paisatge. Una aposta pel nostre futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia