Opinió

Francesc Cabana

Quadern d’economia

Un govern adequat

La bondat ha de ser una de les característiques dels polítics catalans

Ja tenim govern a Catalunya i el nomenament de tots els consellers que tindran feines especialitzades de govern. Trobo molt bé que els càrrecs tècnics del govern s’encarreguin a professionals, encara que no siguin afiliats a cap partit polític, sempre que es tracti de professionals que hagin destacat en el tema que se’ls encarrega. El cas més clar és el del doctor Argimon a Sanitat. Però també hi ha el cas de Jaume Giró, nomenat conseller d’Economia. M’han sorprès molt les crítiques que ha rebut d’alguns polítics d’esquerra que no saben ben bé el que diuen. Tots els governs, des dels comunistes fins als neoliberals, necessiten professionals que tinguin experiència en la gestió de grans empreses i la capacitat de parlar amb els polítics d’altres governs o autonomies que tenen el mateix càrrec.

Aquests que protesten creuen que se’n sortirien millor amb el nomenament com a conseller d’Economia d’un militant de Comissions Obreres o de la UGT, per posar un exemple? La Generalitat de Catalunya ha de procurar que no s’integrin en el seu govern persones que no s’estimin el país i els seus ciutadans. Aquesta és ja una definició d’esquerres. La Generalitat de Catalunya no pot integrar els primers executius de la gran banca o de les grans empreses de l’IBEX 35. Conec força bé els professionals que cobren milions d’euros per un càrrec al qual han arribat gràcies a unes amistats, a unes relacions o a uns fets concrets en els quals han sobresortit. No són res de l’altre món. Però el cas de Jaume Giró és ben diferent. Primer: treballava en una entitat que porta anys destinant 500 milions d’euros a objectius socials. Segon: pel seu caràcter i temperament, queda molt lluny dels personatges que surten a les revistes i d’aquells que reben invitacions dels monarques per celebrar qualsevol esdeveniment.

Jaume Giró disposa dels coneixements necessaris per gestionar una conselleria d’Economia i, al mateix temps, el sentit social que aquest govern requereix i que alguns partits d’esquerres li reclamen. El senyor Giró podria ser perfectament president de Naturgy, però en canvi un militant de sindicats no ho podria ser per manca d’alta cultura econòmica. Personalment, la meva posició és que un dels problemes que hi ha a Catalunya, i a la majoria dels estats europeus, és que els sindicalistes i la mà d’obra de les empreses haurien d’acumular més coneixements econòmics. Què més voldria que aquests coneixements els permetés ser presidents de grans empreses! Però la situació no és aquesta i és per això que cal buscar personalitats que tenen la cultura econòmica necessària per a una obra d’alt nivell professional i que, al mateix temps, no estiguin contaminats pels defectes del capitalisme. Un sistema que des del meu punt de vista no té futur. Jaume Giró compleix les condicions necessàries.

La Generalitat té conselleries molt tècniques i conselleries molt polítiques. Soc de l’opinió que és bo que les primeres estiguin ocupades pels millors professionals en el seu terreny, pensin el que pensin, i les segones, per professionals que tinguin un fort sentit social i siguin bones persones. La bondat ha de ser una de les característiques dels polítics catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia