Opinió

A la tres

El govern del 52%

“Plantejar un referèndum per la independència és normal; el que no ho és, en democràcia, és utilitzar la força i la repressió per impedir-lo

Hi ha una gent a Catalunya que diu que la societat catalana està dividida per culpa d’una altra gent pèrfida, il·lusa i inconscient que són els que perpetren aquesta divisió. S’ha de dir que la divisió, en si, no és res de nou, ni antinatural. Si fos així, no hi hauria frontera a Ceuta, o a Gibraltar, o a Hendaia, o a El Paso. És normal que la gent pensi diferent sobre moltes coses, parli diferents idiomes, visquin junts o separats; és tan normal que s’aliïn, es federin o es fusionin com que prefereixin anar i fer cadascú pel seu compte. La independència és tan normal que al món hi ha 194 països reconeguts per l’ONU i, d’aquests, quasi una quarta part (44) s’han independitzat després que la Constitució Espanyola proclamés allò de la “Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles”; és a dir, en els últims 35 o 40 anys. L’ordre normal de les coses en democràcia és que aquestes diferències i divisions es ventilin respectant l’opinió majoritària de la gent. Pot ser tan simple o complicat com vulguin, però en essència és això i tots ho saben. Per tant, un referèndum per decidir això, a Escòcia, a Catalunya o a Tombouctou, no és el factor que divideix, sinó el que resol democràticament una divisió que ja existeix. A Catalunya, unionistes i independentistes es diferencien en dues coses. La primera és que volen coses diferents i la segona és que mentre que uns volen resoldre la qüestió votant en un referèndum democràtic, els altres no ho volen, no ho permeten i per impedir-ho aprofiten la força i la repressió de l’Estat. I és per això, només per això, que en un Parlament amb majoria absoluta independentista –el tercer consecutiu: 2015, 2017, 2021–, que investeix Pere Aragonès per formar un govern independentista amb el suport de 74 dels 135 diputats i del 52% dels vots a les urnes, Salvador Illa es pot estrenar com a cap de l’oposició (65 diputats) dient amb indissimulada suficiència que no hi haurà referèndum acordat, ni independència, ni República catalana, per molt que s’hi posin i per molta majoria que tinguin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia