Opinió

De set en set

I la comissaria segueix a Via Laietana

Potser els sorprendrà però és cert: el dia 1 juny del 2017 el Congrés dels Diputats va aprovar una proposició per convertir la comissaria de Via Laietana en un centre memorial de la repressió franquista. Contra tot pronòstic, hi van votar tots els grups a favor excepte el PP, que aleshores governava, i va impedir fer efectiu el que demanava la resolució: traspassar Via Laietana a les institucions catalanes i convertir-la en museu.

Han passat més de tres anys. El nou govern espanyol, ara compost per partits que sí que van votar a favor del projecte, van viure divendres el seu tercer 20-N. Tres anys seguits les entitats de memòria històrica i les víctimes els han reclamat, en la data emblemàtica de la mort de Franco, que fessin el pas perquè Via Laietana sigui un espai de memòria.

Per què no tira endavant la proposta? Ara s’havien alineat els astres; a Madrid governa el PSOE, que va votar-hi a favor, i ho fa amb els comuns, que també governen a l’Ajuntament de Barcelona, una de les institucions que ho reclamaven. A la Generalitat governen els republicans, que són els qui van impulsar la petició reeixida al Congrés, amb Junts x Catalunya, que sempre s’hi ha mostrat a favor. Hi ha complicitat i coincidència entre les diferents administracions que cal tancar la seu de la Prefectura Superior de Policia. La decisió està en mans de partits de tradició democràtica. Per què no es fa, si no hi ha cap impediment ideològic?

Han passat 45 anys de la mort de Franco, però hi ha centenars de persones amb seqüeles de per vida a causa de les pallisses de la policia franquista que, quan passen per davant de Via Laietana, senten de nou la patacada de la impunitat franquista. Un demòcrata que arriba a les institucions hauria d’aspirar a poder convertir en realitats aquells ideals pels quals ha lluitat sempre. Ara tenen l’oportunitat d’evitar que les atrocitats de Via Laietana caiguin en l’oblit. Que no calgui esperar un altre 20-N.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia