Opinió

LA GALERIA

Bianyal

L’obra dels artistes conviu i s’adapta a un paisatge excepcional, perquè els treballs són en indrets que per si sols ja valen el recorregut

Des de fa set anys, la Vall de Bianya és el marc d’una manifestació artística singular i oportuna en què l’obra d’artistes contemporanis, que canvien a cada edició, conviu i s’adapta a un paisatge excepcional, perquè les instal·lacions i els treballs artístics se situen en indrets que per si sols avalen el recorregut. Al voltant del segon cap de setmana d’octubre i coincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni, l’Associació Binari i l’Ajuntament de la Vall de Bianya convoquen la Bianyal, un itinerari cultural amb intervencions artístiques efímeres que enguany ha reunit els creadors Oscar Holloway, Maria Jacarilla, Víctor Masferrer, Gino Rubert, Francesc Ruiz Abat, Tura Sanglas i el duet Nyamnyam (Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez), que van elaborar una cervesa amb l’aigua de la font del Mas Sobeies, per beure a raig d’ampolla allà mateix. L’ànima de tot plegat és el gestor cultural i comissari artístic David Santaeulària, que havia estat director del centre d’art l’Espai Zero1 i del Museu Comarcal de la Garrotxa. Entre els seus col·laboradors necessaris destaca l’artista visual i pluridisciplinari Quim Domene, que treballa a l’antiga fàbrica de Can Sabata, coneguda com la fàbrica del riu de la Canya. Enguany, a causa de la situació derivada de la Covid-19, totes les activitats han tingut lloc al mas Sobeies (un casalot impressionant que el seu propietari ha donat a l’Ajuntament) i l’ermita veïna de Sant Andreu de Socarrats. En les altres edicions es feia un recorregut circular per tot el terme municipal, que permetia conèixer indrets espectaculars com ara les esglésies de Sant Pere Despuig, Santa Margarida de Bianya, Sant Salvador de Bianya, Sant Martí del Clot, Sant Martí de Solamal i les masies del Callís, de la Coromina (casa de colònies que exerceix de punt de trobada), el Molí d’en Solà, la Vila, la roureda de la Torre i la vall de la riera de Santa Llúcia. Un bon grapat d’artistes han anat participant a la Bianyal, fet que confirma la idoneïtat de la proposta, i sense ànims d’exhaustivitat relacionem: Anna Manel·la, Job Ramos, Quim Domene, Clara Oliveras, Narcís Coderch, Jordi Mitjà, Narcís Gironell, Mim Juncà, Regina Jiménez, Manel Bayo, Servand Solanilla, Tom Carr, Anna Dot, Pere Noguera, Èlia Llach, Rafael G. Bianchi, Ariadna Raventós, Azahara Cerezo, Pere Llobera, Roc Parés, Carles Congost, Irene Solà, Mar Serinyà, Antoni Abad i Marcel Dalmau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia