Opinió

Full de ruta

Tots de bòlit per un vídeo

El vídeo d’un exmilitar en què dispara contra fotos de membres del govern espanyol ha fet anar de bòlit una classe política que viu d’esquena a l’auge real de l’extrema dreta

Allò que una imatge val més que mil paraules és una evidència en la societat actual. Un vídeo en què es veu com un home –posteriorment es va saber què havia estat legionari– disparava contra fotografies de membres de l’actual govern de coalició entre el PSOE i Podemos va fer anar de bòlit tota la classe política i mediàtica espanyola durant hores, com si no fes anys que se sap que l’extrema dreta es mou amb total impunitat. I no només impunitat, els estrategs del PSOE la van reforçar, via Vox, pels seus interessos a fer repetir les eleccions. Fa mesos que Europol, l’agència policial europea, va alertar que el poder de l’extrema dreta a Europa augmenta i que, a més, cada cop més es fixa com a objectiu captar membres dels cossos de seguretat i de l’exèrcit per tenir un accés més directe a armes. En el cas de l’Estat espanyol també es va fer públic que entre els membres dels cossos policials espanyols hi ha milers de grups de Whatsapp en què s’elogien els postulats de l’extrema dreta.

Recorden operacions policials contra l’extrema dreta? Ben poques, per no dir cap... anecdòtiques. Això sí, per tenir a casa una careta de Jordi Cuixart i fer una piulada per encoratjar a aixecar les barreres dels peatges, Tamara Carrasco va ser detinguda i acusada de terrorisme. I per tenir material pirotècnic dels diables, set CDR van passar uns mesos a la presó acusats del mateix delicte. En canvi, l’ultradretà vallesà detingut amb un arsenal d’armes després d’assegurar que mataria Pedro Sànchez per haver exhumat el cadàver de dictador no ha estat acusat de terrorisme. Benvingut el vídeo de l’exmilitar de Màlaga si fa que els polítics, els que poden legislar, se n’adonin que el problema és cada cop més greu i que té a veure amb aquella modèlica transició, la que no va permetre depurar els cossos policials i la judicatura franquista. Mentrestant, la resposta haurà de continuar sent la contestació social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia