Opinió

la crònica

Òscar Palau

I en la fase 3 no va canviar res

La lliure mobilitat entre el Camp i l’Ebre restablirà els ponts socioeconòmics

Ha arribat un punt que les fases de desconfinament, i la parafernàlia normativa que les acompanya, ja es confonen tant que a la gent tant li fa ser a la 2 o a la 3, i moltes activitats en la pràctica tornen quan surt a compte i no quan es permet fer-les. Aquesta era també ahir la impressió fent un tomb per Reus, una de les principals ciutats que entraven en la 3, regida encara, per cert, pel BOE i no pas pel DOGC, tot i que teòricament la Generalitat ahir hi recuperava les competències. Per exemple, els bars ja van poder obrir a dins al 50% (i no al 40%) i al 75% a les terrasses (no al 50%), però ningú va posar més taules enlloc. “En la pràctica és el mateix, per mantenir els dos metres tampoc n’hi caben més”, adduïa l’Alexis, de la gelateria Farggi. A l’altra banda de la plaça del Mercadal, la Iolanda del Déu n’hi Do va posar just dos tamborets a la barra, que van estar buits tot el matí. En bars de barri, en canvi, sí que es veia algú a la barra, sense cap excés. “Aquí la gent es comporta”, diu la Mari, de Can Vicenç.

“De la fase 0 a la 1 sí que ho vam notar, però ara ja no, estem igual”, explicava el Sergi, de Cal Gallisà, de nou a la plaça del Mercadal. “Ni que poguéssim obrir al 100% tampoc ompliríem, la gent d’edat més avançada té més consciència i ve poc”, constatava. Les reflexions es repetien en altres locals: “No hem afegit res perquè tampoc tenim demanda... a la gent gran encara li costa entrar”, explicava el Manel, de La Presó. A la plaça Llibertat, l’Anna d’ADN Sistaré va posar un tamboret a dins. “És un local petit, i no complim distàncies si no”, exposava. “La gent s’estima més ser a fora”, deia, tot i tenir un munt de cadires apilades perquè no les fa servir. Tampoc al costat, a La Rosca, han demanat ampliar a fora, tot i que ahir hi van posar alguna cadira més. “De moment anem bé així”, cloïa la Beatriz. Al Flaqué de la plaça Prim l’única cosa que van fer ahir va ser ampliar l’horari: no tanquen al migdia, ja. I al costat, el Viena es prepara per obrir dijous.

El que va aixecar la persiana ahir és l’oficina de turisme del Gaudí Centre, que reobrirà avui amb tots els altres museus de la ciutat. També ahir va tornar el gimnàs del pavelló olímpic, al 50% i sense cita prèvia, seguint les condicions de la nova fase. Això sí, hi ha control de temperatura a l’accés, neteja permanent i tres desinfeccions al dia, vestidors tancats i els aparells cardiovasculars ara ocupen mitja pista per garantir les distàncies. “Tinc peses a casa, però ja tenia ganes de tornar; és molt important, la rutina de gimnàs”, explicava a l’entrada l’Albert, un dels usuaris. Hi havia ganes: “A primera hora ja n’han vingut una trentena”, explicava Jordi Bros, el seu responsable. Funcionarà així fins al 14 d’agost, i al setembre confien tornar a les “condicions normals”. Ahir en fase 3 també podien obrir centres de dia i sales d’apostes, però els que hi ha al centre de Reus, almenys, seguien tancats.

A les regions en fase 3 va canviar poca cosa, a simple vista, però sí que va tornar un fet més imperceptible: la mobilitat, i amb ella la relació entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, dues regions amb estrets lligams socioeconòmics on moltes famílies ho agrairan. És el cas del Sergi Casado, de Móra d’Ebre però establert a Tarragona, que avui espera la visita dels pares. No han pogut veure el seu net de 16 mesos en els últims tres. “Gairebé ni el coneixeran!”, s’emociona. “No enteníem massa bé la prohibició, però mai vam plantejar-nos trencar-la; era paciència i a esperar”, ressalta. Doncs l’espera ha acabat. Per a ell i per a molts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia