Opinió

opinió

Un jurista honest

En una època d’immens descrèdit de la justícia espanyola, hem de lamentar la desaparició d’un jurista honrat, honest, discret i rigorós: Lluís Puig i Ferriol. La seva vida va transitar per diversos càrrecs i responsabilitats en l’àmbit jurídic i per una notable tasca en el món de la docència. En aquesta crònica voldria reflectir, de manera molt personal, la relació que vam establir des de finals de la dècada dels vuitanta en la meva condició, en aquells temps, de director de l’Arxiu de Begur. Era un home que transmetia calma i tranquil·litat, i que amb la seva anàlisi profunda i equilibrada era capaç d’oferir atentes i precises mirades de la realitat i d’aportar coneixement i rigor a projectes i temes d’interès que compartíem. A banda de la seva gran capacitat intel·lectual, en Lluís posseïa el do de la generositat quan li plantejàvem difondre els seus coneixements, ja fos amb motiu de la presentació a Begur de la Diada Nacional de Catalunya el 1990; la inauguració del centre cultural Escoles Velles de Begur el 1991; una xerrada col·loqui, el mateix any, al local de l’Agrupació de Gent Gran de Sils; la presentació del llibre Begur, editat en la col·lecció de monografies locals de la Revista de Girona l’any 1993, o la presentació del llibre Josep Pella i Forgas i el catalanisme a la Fontana d’Or de Girona l’any 1997. De fet, Pella i Forgas, personatge clau en la història de Catalunya, tenia molts punts en comú amb Lluís Puig i Ferriol: havia nascut també a Begur, 80 anys abans, i compartien la formació acadèmica de dret. La inquietud intel·lectual de Puig i Ferriol va fer que s’interessés enormement per la figura de Pella i Forgas, del qual reivindicàvem en aquell llibre exhumar-lo de la foscor, ja que consideràvem que era “una figura massa oblidada dins de la historiografia catalana, malgrat haver estat autor d’una vasta producció en el camp de la història i haver tingut un paper rellevant en el terreny polític”.

Sens dubte, el tret diferenciador entre els dos juristes begurencs era la implicació en la política activa. Lluís Puig i Ferriol se’n va mantenir al marge, malgrat que el seu compromís amb el país i la defensa de les seves institucions van orientar la seva notable producció bibliogràfica de caràcter jurídic. El seu llibre Institucions del dret civil a Catalunya, signat conjuntament amb M. Encarna Roca l’any 1984, va esdevenir una obra de referència per a molts historiadors.

Així mateix, el vessant docent de Lluís Puig i Ferriol va ser molt destacable: era catedràtic de dret civil a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva base pedagògica la va adquirir a l’Escola de Begur a través del seu mestre, el senyor Lluís Esteva Cruañas. En el número 1 –i únic– de la revista Forja, publicació periòdica de l’Arxiu Municipal de Begur que va veure la llum el mes d’agost del 1997 i que va ser absurdament clausurada per la mateixa institució municipal per un article publicat sobre la repressió franquista, Puig i Ferriol es mostrava deutor del senyor Esteva: “El senyor Lluís va ésser sempre un mestre com a ciutadà. A nosaltres, begurencs, ens va ensenyar no solament el que s’ensenyava a les escoles nacionals de l’època, sinó que ens va donar amb la seva paraula, i el que potser encara és més important, amb el seu exemple, una educació ciutadana o cívica, que segurament prou necessitàvem en aquells temps. No hem d’oblidar que el senyor Lluís va estimar sempre la nostra terra, la nostra llengua i la nostra cultura. I darrere d’ell, els qui hem estat els seus alumnes hem après també a estimar la nostra terra, la nostra llengua i la nostra cultura.” I aquesta va ser, al llarg de la seva vida, la manera de fer i actuar de Lluís Puig i Ferriol, a qui caldria fer els reconeixements que fessin falta per tal que la seva memòria no caigués en l’oblit com va passar durant molts anys en el cas de Josep Pella i Forgas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia