Opinió

Keep calm

Lliçons del ministre Illa

La prepotència, la criminalització de la crítica i l’exaltació patriòtica són l’expressió de com el govern espanyol gestiona la crisi

Desapareguts els uniformats de les rodes de premsa de l’autoritat competent, el ministre Salvador Illa els ha pres el relleu pel que fa a les proclames patriòtiques. El ministre català, habitualment prou prudent i mesurat en les aparicions públiques, diumenge es va deixar anar amb unes declaracions que, només faltaria, han esta motiu de joia i celebració pel nacionalisme espanyol de dretes i d’esquerres. Si no en sabia prou, el ministre plenipotenciari n’ha après ràpid. Espanya no només no accepta crítiques, sinó que dona lliçons. Ho va dir clar i castellà en respondre a la pregunta d’un periodista holandès que es va permetre insinuar si no ho podrien haver fet millor: “...en matèria d’exemplaritat, coneixement i consciència del que estem afrontant, civisme i responsabilitat, crec que els espanyols estan més en posició de donar lliçons que no pas de rebre-les.” Res de nou. Les paraules d’Illa entronquen amb la tradició que tan bé conrea el també socialista català Josep Borrell, que, essent ministre d’Exteriors, va donar a Irene Lozano la secretaria d’estat Espanya Global, creada amb l’objectiu de rentar la imatge d’Espanya a l’exterior. Ja ho recorden. Entre les lliçons a impartir hi pot apuntar, el ministre Illa, un tutorial sobre la compra massiva d’equips de protecció en bones condicions per al personal sanitari o una classe magistral sobre com es gestiona la comunicació en temps de crisi. Podríem tirar d’ironia fins a l’infinit si no fos que les paraules del ministre de Sanitat no són un estirabot. No són una anècdota o una escalfada en un moment enmig de tantes compareixences. La prepotència, la criminalització de la crítica i l’exaltació de l’orgull patriòtic que traspuen les paraules del ministre són l’expressió de com el govern espanyol ha estat gestionant la crisi i, probablement, són una explicació del perquè Pedro Sánchez ha anat perdent suports a mesura que ha anat demanat pròrrogues de l’estat d’alarma, l’última de les quals va salvar per un pèl, ahir, gràcies a Ciutadans i al PNB.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia