Opinió

Full de ruta

El col·lapse de les UCI

Les UCI han col·lapsat, i dir el contrari per defensar les mesures del govern de torn és una manca absoluta de respecte als professionals que dia rere dia s’hi deixen la pell

Quan es triplica el nombre d’espais per a llits d’UCI, molts dels quals instal·lats en zones que no són les més idònies, com ara les biblioteques dels hospitals; quan es condicionen pavellons esportius o recintes firals per a malalts de Covid-19; quan es fa que anestesistes o pneumòlegs facin d’intensivistes; quan es fan triplicar les hores de treball de les infermeres; quan es fa que dermatòlegs, traumatòlegs o digestòlegs facin tasques d’infermeria en equips de metges específics contra la Covid-19; quan es prioritza quin malalt entra a l’UCI i quin encara pot esperar uns dies perquè no hi ha prou llits; quan s’obliga oncòlegs, cardiòlegs i ginecòlegs a deixar els seus pacients per atendre malalts del virus, fet que genera més llistes d’espera i el que serà la tercera gran onada d’aquesta crisi sanitària –després de la segona, el repunt de casos i morts–; quan es deixa de fer seguiment de malalts crònics; quan s’anul·len les revisions, les sessions de rehabilitació o la de distribució d’oxigen per a la gent que el necessita per dormir; quan es fa tornar a treballar, tot i el risc evident, metges i infermeres jubilats; quan es contracta com a metges estudiants d’infermeria; quan s’usen hotels com a centres de salut; quan és la societat civil la primera a reaccionar per fer mascaretes i les empreses les primeres a idear i fabricar respiradors ( per a què serveix l’estat d’alarma? ), els que no hi ha a les UCI que s’han hagut d’improvisar o quan l’Ajuntament de Barcelona anuncia que no podrà incinerar més cadàvers, és que el sistema ha col·lapsat.

Les UCI han col·lapsat i el sistema sanitari, com a tal, ha col·lapsat. I dir el contrari per defensar les mesures del govern espanyol de torn només és una manca absoluta de respecte als professionals que dia rere dia s’hi deixen la pell. I és un advertiment. Un altre: l’Estat espanyol usa i usarà tots els recursos que calgui per mantenir la unitat, ja sigui després d’un atemptat terrorista o durant una epidèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia