Opinió

A la tres

La malaltia de la por

“A moltes malalties, no els fem cas perquè depenen de nosaltres i no del fet que ens infectin, i ens creiem immunes

La vida moderna ha comportat molts avenços contra les malalties infeccioses. Malalties que fa un parell de segles eren mortals per a la majoria dels humans avui passen sense pena ni glòria. Però les exigències modernes, amb una vida laboral frenètica, una vida social intensa i una vida familiar exigent, fan que en les societats desenvolupades prevalguin les anomenades malalties no transmissibles. Són malalties modernes, del segle XXI, a les quals estem tots exposats i que, a escala mundial, tenen una taxa de mortalitat que fa feredat. Des de la hipertensió fins a l’obesitat, les addiccions a les drogues, a l’alcohol o al tabac, depressions i malalties mentals i una llarga llista de patologies amb les quals convivim diàriament i a les quals, en moltes ocasions, no fem ni cas. Si més no, el cas que es mereixerien. Perquè, com que són coses que depenen de nosaltres mateixos i no del fet que ens infectin, creiem que estem immunitzats. Però ara ha sortit el coronavirus, que sembla la mare de tots els mals i que aparentment ha d’exterminar el planeta.

La histèria no és nova. Ja va passar fa uns anys, per exemple, amb la grip aviària. No vol dir que no s’hagi d’estar atent al Covid-19, ni de bon tros. Mereix tota l’atenció i totes les mesures preventives que es puguin posar en marxa. Però realment és necessari esgotar les mascaretes de les farmàcies? És necessari cancel·lar esdeveniments com s’està fent en molts punts del món? La descoberta de la nova malaltia ha posat al descobert que, per molt que des de les autoritats s’hagi fet un exercici d’informació encomiable, la societat no escolta. Que la por s’apodera de les informacions i que des de les cadenes privades de la caverna només s’alimenta aquest temor perquè això dona audiència.

El coronavirus és una amenaça per a la qual es trobarà algun medicament per fer-hi front. Com ha fet la ciència amb la majoria de les patologies. Però, mentrestant, a les farmàcies no hi haurà mascaretes per a les persones que realment les necessiten per a les seves patologies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia