Opinió

Full de ruta

Els dos factors clau

“L’estratègia intel·ligent és esmerçar les sinergies polítiques a construir aquelles estructures d’estat promeses que mai van arribar a existir”

Interrogat sobre la possibilitat que Catalunya assoleixi la independència, el professor de ciència política de la UB Xavier Torrens diu en una entrevista que poden llegir al número especial d’aquesta setmana de La República (el setmanari que el diumenge acompanya aquest diari i que aquest cop es dedica de forma monogràfica a radiografiar què ens espera la propera dècada) que només s’albiraria un estat independent en forma de república si durant aquesta dècada es complissin dos factors clau. “Primer, que el percentatge de catalans favorables a la independència arribés a ser de més del 50%. Segon, que es tornés a donar una oportunitat, com la que va succeir el 10 d’octubre del 2017, quan hi havia més de mil periodistes de tot el món mirant Catalunya, després de la brutalitat policial de l’1 d’octubre i el missatge bel·ligerant del rei d’Espanya.” Però segons les seves previsions, és improbable que en la propera legislatura hi hagi una oportunitat semblant. “Per tant, l’estratègia intel·ligent és esmerçar les sinergies polítiques a construir aquelles estructures d’estat promeses que mai van arribar a existir i això només s’assolirà amb una aliança entre el govern català i el govern basc, entre ERC, JuntsxCat, el PNB, EH-Bildu i la CUP, en paral·lel al govern de coalició PSOE-Podem.” Pedro Sánchez va ser investit ahir president del govern espanyol gràcies a la discutida abstenció d’ERC. Esquerra ha marcat amb aquesta decisió un camí, de tots els possibles que tenia al davant. Un camí que es pot tòrcer de valent si qui ara li ha fregat l’esquena pel seu interès polític –la investidura del tant sí com sí– no compleix els acords signats. El dubte que no els compleixi és més que raonable. El temps, imprevisible, dirà si aquest camí d’ERC ha estat el més encertat. Mentrestant, mirem de seguir “l’estratègia intel·ligent” recomanada pel professor de ciència política i fer reals els dos factors clau que ens calen per assolir la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia