Opinió

A la tres

Pedro Sánchez i el diàleg

“En una situació de conflicte, tot petit pas és important, sempre que hi hagi voluntat real de diàleg

El president del govern espanyol, encara en funcions, Pedro Sánchez, va trucar ahir al de la Generalitat, Quim Torra. Aquest fet representa la represa del diàleg institucional. Déu-n’hi-do! Han posat el llistó tan baix que un gest tan simple com aquest, que hauria de ser de normalitat, sembla un esdeveniment de primer ordre mundial i té tots els periodistes del país pendents de la xarxa social de l’ocellet a les nou del matí! Però parlem del president espanyol que no va agafar el telèfon al català en fins a sis ocasions, encara que fos per dir-li que aquell no era el moment i que parlessin després de les eleccions; del president espanyol que, en la seva darrera visita oficial a Catalunya, no va avisar l’executiu català i va visitar un policia ferit en un hospital on hi havia més lesionats a causa dels incidents provocats per la sentència de l’1-O i que va fugir del centre hospitalari per l’aparcament, provocant problemes al servei d’urgències, i amb guardaespatlles lluint armes llargues, i parlem del mateix president espanyol que es va passar tota la campanya electoral no només criticant l’independentisme, cosa ben lícita, sinó desbarrant afirmant que aniria a buscar Carles Puigdemont a Bèlgica, per exemple. Vaja, que la necessitat ho aguanta tot.

I aquest president espanyol és el mateix que, quan diu que, per fi, trucarà, ha d’aclarir que farà el mateix amb tots els presidents autonòmics. I el mateix que, ahir, quan li diu a Torra que d’acord a veure’s, això sí, “si m’investiu”, després anuncia que la trobada, de fet, serà de cafè per a tots, és a dir, de nou, amb tots els presidents autonòmics.

Tot i tots aquests peròs, en una situació de conflicte cal començar per coses petites, com ara els 15 minuts de conversa d’ahir, i cal anar generant espais de confiança, com estan fent ERC i el PSOE en les converses per a la investidura. Tot això és clau. Però també ho és la voluntat real de dialogar, de negociar, no de fer-ho veure. I això és el que sabrem en els pròxims mesos, si el govern espanyol vol cercar una solució a un conflicte polític o només marejar la perdiu a causa de la necessitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia