Opinió

A la tres

Ho faran. Seran Turquia

“Les amenaces de l’Estat no són fum. Volen trepitjar de nou els nostres drets. Com a Turquia amb els kurds. I tant els fa

A l’agost, el ministre de l’Interior turc, Süleyman Soylu, justificava l’actuació del seu govern, que havia destituït tres alcaldes kurds, en la persecució i processament dels presos polítics catalans per l’1-O. A l’Estat espanyol, potser les declaracions de Soylu no van agradar gaire perquè ja se sap que les maneres d’Erdogan i el seu govern fan sovint tuf de dictadura i tothom té clar que “Espanya és una gran democràcia [sic]”, però des d’ahir els dos estats són al mateix sac del Consell d’Europa. Efectivament, l’organisme, que aplega 47 estats europeus i que té com a finalitat defensar el drets humans i les democràcies parlamentàries, ha començat una investigació per esbrinar si Espanya i Turquia utilitzen la justícia contra els polítics catalans i kurds, segons es va saber ahir. Espanya i Turquia, de nou, en el mateix sac. Hi ha comparacions que són odioses. Aquesta, no.

L’inici de la investigació del Consell d’Europa va coincidir ahir amb un nou devessall d’amenaces per part de l’Estat espanyol sobre Catalunya. El tret de sortida, el va donar el diari El Mundo assegurant, a la portada, que el govern espanyol preveu aplicar la ley de seguridad nacional a Catalunya “si es radicalitza més l’independentisme”. Pedro Sánchez va confirmar tot seguit que sí, que ho preveuen “si la situació ho requereix”, i Pablo Casado li va demanar que no esperi a la sentència i que el Consell de Ministres ho aprovi aquest mateix divendres.

La ley de seguridad nacional permet al govern espanyol prendre el control dels Mossos d’Esquadra i de les policies locals, amb només un decret signat pel president. És a dir, “si la situació ho requereix”, que és tant com dir “quan ho vulguem fer”, l’Estat prendrà competències exclusives a la Generalitat. Així de clar, així de greu.

Fa dos anys, abans de l’onada de repressió que ens colpeja des de l’1-O, molts hauríem dit que l’Estat no s’atreviria a fer-ho. Doncs, ara no, ara ho faran. Aquests dies preparen el camí a l’opinió pública, sobretot l’espanyola, que els ha de votar el 10-N. I ho faran. Encara que els comparin amb Turquia. Volen trepitjar de nou els nostres drets. Caldrà una resposta contundent a tanta ignomínia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia