Opinió

opinió

Jordi Puigneró i Ferrer

Noucentisme digital

En els darrers mesos hem pogut observar com la Xina i els Estats Units han presenciat una intensa disputa disfressada de guerra comercial, però que no és res més que una veritable pugna per veure qui dominarà les tecnologies digitals del segle XXI; és a dir, qui liderarà la supercomputació, la intel·ligència artificial, la blockchain, les tecnologies quàntiques i el 5G. I és precisament el domini del 5G la primera batalla d’aquesta pugna. La tecnologia 5G, la nova generació de telefonia mòbil, ja no només servirà per connectar telèfons, sinó que permetrà connectar-ho tot: el que anomenem internet de les coses. Si el 2G ens va portar els SMS; el 3G, les apps, i el 4G, l’alta velocitat, el 5G durà al darrere una indústria de serveis digitals que encara ni imaginem, però el que sí que estem en disposició d’afirmar és que els beneficis es preveuen estratosfèrics (afegiu-hi el PIB de l’Índia si, per extensió, es pot). En aquest sentit, el 2G va ser liderat en gran part per Europa (recordeu Nokia i Ericsson). Amb el 3G, la nord-americana Apple i la sud-coreana Samsung en van agafar el relleu. I amb el 4G hem vist com irrompien en aquesta competició dues grans empreses xineses: Huawei i ZTE. Amb aquest fet, i amb d’altres com ara la cursa per conquerir l’espai, la Xina està esdevenint una potència tecnològica. I el cas del conflicte de Huawei amb els Estats Units cal situar-lo en aquesta lluita per l’hegemonia tecnològica, que ja no només és als ordinadors de casa, sinó a totes les butxaques dels ciutadans i ben aviat en totes les coses. Però si el 5G és aquesta primera batalla, les dues properes seran la intel·ligència artificial i les tecnologies quàntiques.

I és en aquest marc pel domini de les tecnologies digitals avançades que estem presenciant com emergeixen dos models antagònics. Per una banda, el model made in USA, que essencialment mira el rèdit econòmic i en el qual les empreses governen la tecnologia i les dades que generen; per l’altra, trobem el model xinès, que busca el control dels ciutadans a través de la tecnologia i en el qual l’Estat és el que governa les seves dades.

Crec que des d’Europa –i, per tant, també des de Catalunya– tenim l’obligació de proposar un model alternatiu a aquest nou ordre mundial digital. Un model en què les dades i la tecnologia siguin governades per les persones, per la ciutadania. Un model que posi l’ésser humà al centre i que es preocupi per l’ètica i la privacitat. Un model en què la blockchain podria tenir un paper determinant. La nostra aportació a Europa, a l’Europa del futur, podria ser precisament aquesta: un model català en què situem el ciutadà al centre de tot.

Perquè no podem oblidar que avui la geopolítica també es llegeix en clau digital.

En aquest sentit, avui fa 100 anys Catalunya va posar el seu granet de sorra en la història de la revolució industrial. La Mancomunitat va ser un gran instrument per a la modernització econòmica i social del país. “Una escola, una biblioteca, una carretera i un telèfon a cada poble de Catalunya”, deia el president Prat de la Riba. D’aquella etapa de la nostra història, en diem noucentisme, un període modernitzador i catalanista reflectit en la literatura i l’art del moment, i que va influir decisivament en el desenvolupament científic i econòmic de principis de segle.

Doncs bé, ara estem creant la Catalunya del segle XXI, un període que podríem definir com el “noucentisme digital”. Perquè no només estem proveint el país d’infraestructures digitals –com ara la xarxa de fibra òptica de la Generalitat i el nou supercomputador–, sinó que estem capacitant la ciutadania per al lideratge digital de demà. Perquè, així com el carbó, l’electricitat i el petroli van ser les matèries primeres essencials de la revolució industrial, la ciutadania, la gent i, en definitiva, el talent, seran les de la revolució digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia