Opinió

Tribuna

Rescat de Josep M. Poblet

Fem memòria: Josep M. Poblet (Montblanc, 1897- Barcelona, 1980) va ser un molt destacat dirigent d’ERC (escriptor, periodista, biògraf i assagista de la història, dramaturg i empresari teatral, memorialista també a Memòries d’un rodamon), que va viure en primer pla els fets polítics i culturals del país durant la major part del segle XX: de la Mancomunitat de Prat de la Riba (1914-1923) fins a la transició política al franquisme (1975-1980), passant, no cal dir-ho, pels anys de Primo de Rivera, la República, la Guerra Civil i tastant, també, l’exili a Cuba, Mèxic, els Estats Units i París, d’on retornà el 1948.

D’aquesta llarga trajectòria de 83 anys, ara el doctor en filologia catalana i professor a l’institut Eugeni d’Ors, de Vilafranca del Penedès, Jaume Ferrer i Puig, publicant el volum Josep M. Poblet: periodisme i acció. Un intel·lectual catalanista en el Montblanc d’entreguerres (1914-1936), editat el 2018 a Publicacions de l’Abadia de Montserrat, ha rescatat, en un primer lliurament editorial, els 22 anys anteriors a la guerra, quan Poblet –sobretot des de Montblanc i al conjunt de la Conca de Barberà, però amb la vista posada en els moviments que sorgien a Barcelona– es forma políticament i culturalment, actua cívicament en el periodisme i en les diverses entitats culturals i esportives de la població i, progressivament, durant els anys 1923-1930, arran de les noves prohibicions militars contra Catalunya, ajuda a transformar bona part de la catalanitat local –de signe bàsicament conservador, que arrencava de la Renaixença– al catalanisme republicà d’esquerres, que triomfaria l’abril de 1931, liderat per Macià.

El llibre de Jaume Ferrer –dens de contingut, primera part de la seva tesi doctoral, avalada per reconeguts historiadors, com Maria Campillo, Andreu Mayayo, Jaume Aulet i Montserrat Corretger– és una apassionada i molt documentada recerca sobre, com diu l’autor, “els orígens literaris i la construcció de Josep M. Poblet com a periodista, intel·lectual i home d’acció cívica, compromès amb els valors del catalanisme i el republicanisme nacionalista en el Montblanc que va dels anys de la Mancomunitat fins al començament de la Guerra Civil”. En efecte: hi trobem el seu context familiar de petita burgesia local catalanista, el naixement del catalanisme a Montblanc (1903-1918), els inicis periodístics de Poblet, la passió pel teatre, el seu activisme polític (va ser un formidable orador) a la Joventut Nacionalista i al Centre Republicà Catalanista, tot plegat fonamentat en els valors de l’educació i la civilitat, el foment de la lectura (sobretot en una societat agrària amb alts índexs d’analfabetisme, talment com Casals afavorí l’acostament dels obrers a la música), la preservació del patrimoni local, tot modernitzant la vila amb respecte als paisatges, la promoció de l’art, l’excursionisme, el turisme, la llengua, la literatura, l’esport i els espectacles, tot un programa que va difondre, sol, a la premsa, sense cap plataforma electoral al darrere.

Aquest llibre, tant com un complet relat biogràfic del primer Poblet, és la biografia de tota una comunitat, a l’interior del país, en un temps determinat, per la qual cosa esperem amb delit la segona fase vital d’aquest rodamon, de 1939 a 1980.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia