Opinió

LA GALERIA

Justícia poc ‘motivada’

Els afectats gironins de l’1-O encara esperen que es completin les diligències prèvies

Mentre veiem que a Madrid ja està en marxa el judici del procés, a les comarques gironines els afectats per les càrregues policials de l’1-O encara estan esperant que es completin les diligències prèvies –i res fa preveure que això passi en breu–. S’aventura que és molt més complexa la instrucció del cas que afecta els nostres presos polítics perquè abasta un període de temps més ampli, amb multitud d’actors en els fets, amb investigacions encreuades i en diversos llocs, amb milers de fulls de documentació per examinar... Vaja, que en les circumstàncies habituals de la justícia espanyola això es traduiria en anys d’investigació. Però, ves quina casualitat, en aquest cas la celeritat ha estat exemplar. I ja tenim el nostre govern legítim al banc dels acusats.

Mentrestant, les desenes de gironins i gironines que van denunciar les agressions policials durant la jornada del referèndum de l’1-O encara esperen, un any després, que s’identifiquin bona part dels agents i comandaments querellats. I tampoc s’ha citat a declarar, en qualitat d’investigats, les persones de qui sí que es té la identitat, que són una dotzena de policies nacionals i guàrdies civils. Fins i tot és conegut el nom i cognoms del cap policial en la càrrega al col·legi Verd de Girona. I cap d’aquestes persones han trepitjat un jutjat. Tampoc s’investiguen les comunicacions alternatives que van fer servir els cossos policials, després de tallar els canals habituals mentre actuaven contra aquests perillosos “murs humans”, com els va qualificar el fiscal que acusa els nostres presos polítics. No s’han ordenat rodes de reconeixement, i com més passa el temps, més complicat serà identificar els agents. Mentrestant, en el judici del procés, un munt de policies espanyols –no em facin dir quants però en són desenes i desenes– han estat identificats i testificaran en el judici. Algú podrà dir que els recursos del Tribunal Suprem o de l’Audiencia Nacional no són els mateixos que els del jutjat de Girona. Però més aviat el que aquí s’intueix és que el jutge i el fiscal estan molt poc motivats perquè la investigació sigui efectiva, ràpida i diligent. I aquesta manca de motivació afecta un munt de persones –200, en total, que participen en una querella col·lectiva interposada pels ajuntaments de Girona, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis– que van ser víctimes de la brutal actuació de la policia espanyola l’1-O i a les quals se’ls estan vulnerant els drets fonamentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia