Opinió

Keep calm

O SMI o 155

És una jugada extrema però potencialment intel·ligent. Amb un petit defecte: el truc de màgia és massa visible i evident

Doncs ja està, el relat ja està fet. El govern espanyol no farà cap proposta profunda ni emprendrà cap mesura extraordinària per a Catalunya. Si n’hi havia alguna ha quedat al calaix, atès que a Andalusia s’ha comprovat que la sensibilitat envers el catalanisme comporta descens electoral. Han baixat Podem i el PSOE. Per tant, el màxim que pot oferir el govern espanyol són millores socials per a tothom, inclosos també els catalans. Confien que, amb això, uns quants independentistes (els suficients per fer trontollar la majoria absoluta al Parlament) se sentiran atrets per la idea d’Espanya i deixaran de tenir ganes de marxar-ne. Ho fien tot a això. I per aquest motiu, el dia 21, la mesura estrella del Consell de Ministres a Barcelona serà l’augment del salari mínim interprofessional (SMI). El lloc escollit és la Llotja de Mar, un emplaçament que no és el més idoni si el que realment es vol és evitar és un encerclament. Si ara sumem els dos ingredients, de tot plegat en surt que, si els independentistes impedeixen la reunió de l’executiu, sempre podran dir que aquest independentisme ha tirat per terra la possibilitat de poder aprovar aquesta mesura. Una mesura que, recordem-ho, al principi només es podia aprovar si ERC i el PDeCAT ajudaven a tirar endavant el pressupost. Ara resulta que sí, que el SMI es pot aprovar per decret. Pel mateix motiu, si es vol, si tanta urgència social hi ha, es pot aprovar demà, en un consell de ministres ordinari. Però es vol portar a Barcelona per intentar un win-win narratiu: si el govern espanyol es reuneix, podrà presumir de millorar la qualitat de vida de tots els espanyols des de Catalunya. Si no pot, intentarà vendre el relat que l’independentisme prefereix el bloqueig a la millora social. I de retruc, pressionat pel PP, Ciutadans i Vox, construirà el marc mental que si un govern no es pot reunir al seu territori està més justificada que mai una aplicació del 155. És una jugada extrema però potencialment intel·ligent. Amb un petit defecte: el truc de màgia és massa visible i evident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia