Opinió

Full de ruta

Interpretacions

Ho hem sentit mil vegades com a principi fonamental de la informació periodística: “S’han d’explicar els fets.” Tal afirmació, a la qual s’afegeix que s’han de bandejar les opinions tot reblant que els fets són els fets, se suposa que és indiscutible. I, tanmateix, és susceptible de discutir-se perquè els fets s’expliquen a través del llenguatge: els fets no apareixen tal qual, sinó que són explicats i per això mateix, interpretats. És com la fal·làcia de l’objectivitat, que és humanament impossible: estem condemnats a una perspectiva i, encara que recollíssim diverses experiències o punts de vista, no tindríem una visió objectiva, sinó més aviat un cúmul de subjectivitats. Podria considerar-se que les imatges, en canvi, poden mostrar els fets si els han enregistrat simultàniament, però tampoc és així: els mostren des d’un lloc amb una perspectiva inevitablement parcial. De fet, sovint es confon l’objectivitat amb la neutralitat, una altra fal·làcia. Per a mi, en tot cas, la neutralitat periodística també és discutible: s’ha de ser neutral davant la injustícia? Però és que, a més, l’aparent neutralitat amaga una posició ideològica que sol estar vinculada al poder.

No es pot ser objectiu o neutral, però sí que hi ha una ètica possible: aquella que evita la manipulació dels fets o una interpretació intencionada dels mateixos. Això ho escric havent revisat les portades d’alguns diaris espanyols aparegudes el 21 de setembre del 2017. Només reproduiré alguns titulars perquè cadascú en faci la seva interpretació. La Razón: “Firmeza de la democracia” amb els subtítols: “Los cargos detenidos preparaban las estructuras de la República Catalana / La Guardia Civil incauta 9 milions de papeletas y desactiva el 1-0”. ABC: “La democracia se reinstaura en Cataluña” amb diversos subtítols: “El Estado desactiva el golpe del 1-0 / Puigdemont habla de «represión», cede el protagonismo a los antisistema y presiona a los directores de los colegios para que se sumen al 1-0”. El Mundo: “La ley prevalecerá: el separatismo intenta desbordar al Estado tras quedar neutralizado el 1-0”. I encara més: “Colau llama al «pueblo catalán» a tomar la calle y una multitud la secunda acosando a los agentes en Barcelona”. I també: “Interior plenea sustituir a los Mossos por su pasividad”. El País: “La justicia desmonta la organización del referéndum”. Dels Jordi en van parlar més tard per anar preparant el “relato” judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia