Opinió

Full de ruta

A milers de quilòmetres

Un diari digital espanyol va voler desmuntar el paral·lelisme que fa l’independentisme entre la seva causa i la lluita pels drets civils als Estats Units, va trucar al responsable de la fundació Martin Luter King i, de les seves respostes prudents i distants, en va publicar un primer text que era un torpede contra aquesta línia argumental independentista. Molts altres mitjans i alguns polítics en van fer un seguiment entusiasta, fins que el mateix entrevistat va emetre un comunicat per aclarir que li feien dir coses que ell no havia dit d’aquella manera ni amb aquella intenció.

Aquest episodi de tergiversació mostra un parell de símptomes coneguts: que el periodisme a l’Estat viu, llevat d’algunes valuoses excepcions, les seves pitjors hores a compte del procés independentista català, al qual cal combatre més enllà de les normes de la professió i del sentit comú; i que a la causa de la unió d’Espanya li fa molt mal que l’independentisme hagi agafat la bandera de la democràcia, les llibertats civils i la no-violència. L’Estat voldria presentar l’independentisme com la causa d’uns supremacistes intolerants i violents que es volen imposar a la resta a través d’un cop d’estat, encara que la realitat els espatlli no només els titulars sinó les actes judicials.

Que no s’ha fet cap cop d’estat resulta evident fins i tot llegint la premsa espanyola. On s’és vist que es produeixi un cop d’estat i la premsa d’aquell país, un cop reprimit el cop, no expliqui tan gloriosa victòria amb tots els ets i uts? Per què la premsa espanyola, en lloc de buscar titulars de propaganda antiindependentista, no ha investigat encara què va passar al rovell de l’Estat entre els dies 1 i 3 d’octubre? Quines trucades van rebre a La Moncloa aquells dies des de Brussel·les o Berlín? Quins contactes hi va haver a la tardor entre La Moncloa i la cúpula judicial? I la militar? Per què van aturar de cop les envestides als col·legis? Per què el rei va fer el discurs que va fer? Amb qui el va pactar? Per què el PSOE, esglaiat per l’1 d’octubre, volia reprovar Sáenz de Santamaría al Congrés i després del discurs del rei va canviar totalment i va avalar tota repressió i tot 155 que vingués a continuació? Per què Podemos també va girar el discurs a partir del dia 3? L’Estat va ser a la corda fluixa durant unes hores i uns dies: mireu si no tenen material per remenar a prop i no només a milers de quilòmetres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia