Opinió

A la tres

Què és un rei per a tu?

“És una institució de representació quan vol i que baixa al terreny de joc quan li interessa

Què és un rei per a tu? La pregunta és el leitmotiv d’un concurs infantil organitzat per la Fundación Institucional Española. Nens i nenes de tercer de primària fins a segon d’ESO presenten treballs al voltant de la figura del monarca i de la corona. El premi inclou, entre altres coses, una audiència amb el rei. Es compten trenta-set edicions d’un certamen que endolceix la institució a través de la mirada dels infants. Felip VI amb una motxilla en forma de mapa d’Espanya, com l’abella reina d’un rusc, arbitrant un partit o amb una paleta de colors que simbolitzen els territoris... La creativitat és immensa. I ha contribuït al blanqueig de la monarquia, ara en hores baixes per la crisi catalana i l’empresonament del cunyat del rei, Iñaki Urdangarin.

Si l’interrogant es formulés avui podríem respondre que Felip VI és la persona que es va asseure somrient amb el president dels Estats Units en plena tempesta per la xenòfoba política migratòria de Donald Trump. El govern americà ha reconegut haver separat dels seus pares més de 2.000 menors d’edat que van creuar irregularment la frontera sud entre mitjans d’abril i finals de maig. Les imatges dels infants sols, alguns d’ells engabiats, són un malson insuportable. Una violació dels drets humans condemnada de forma unànime per la comunitat internacional, que ha obligat Trump a moure fitxa, però que no va semblar incomodar els reis, de visita oficial a la Casa Blanca. Ningú esperava un ruixat, és evident, però no es va detectar ni un mínim gest del possible malestar. Al contrari, Felip VI va dir que Espanya i els Estats Units comparteixen “el valor de la democràcia”. Diplomàcia, en diuen.

Què és un rei per a tu? En plena polèmica per la presència en la inauguració dels Jocs Mediterranis, demà, una possible contesta és que és una institució destinada a la representació quan vol i que baixa al terreny de joc quan li interessa, com quan va abonar la repressió policial de l’1-O. Potser el millor seria reformular la pregunta: A qui representa? A molts no, per descomptat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia