Opinió

Full de ruta

El Sant Jordi és de paper

Una diada tan de sentits com la de Sant Jordi no pot perdre la flaire del paper del llibre ni el seu tacte. Tan fonamentals com la flaire de la rosa i la pell de l’estimat/ada

No dic un Sant Jordi digital, perquè ja ho és. Hi ha promocions de llibres digitals, s’envien roses pel WhatsApp i molta de la informació, general i personal, que circularà avui serà digital. M’imagino com seria un Sant Jordi després d’una apagada analògica del món de les publicacions. Paradetes de dispositius. De ben segur s’inventarien sistemes per evocar la flaire i el tacte dels llibres de paper. Perquè tocar i ensumar forma part d’aquesta jornada. I no només acariciar l’estimat o l’estimada o fruir de la flaire de la rosa. El sentit tàctil i olfactiu que dona el paper és part inherent a aquesta diada. I que el paper creix en presència en el Sant Jordi es constata amb la incorporació de nous formats en paper que van més enllà del mer receptacle literari. Per exemple, l’art pren cada cop més volada per Sant Jordi amb la consolidació de la fira Arts Libris a l’Arts Santa Mònica. La creació artística s’articula en tota mena d’expressions que van més enllà de la tradicional opció del gravat o del dibuix, també l’escultura pot ser de paper i fins i tot narratives especials com les de llibres pop up. En aquesta fira també s’evidencia l’actualitat de la fotografia sobre paper amb una variada oferta de llibres, tot i que la imatge digital ho impregna tot –celebrem fins i tot amb una autofoto la trobada de persones que fa dos dies que no veiem. També al relat novel·lesc, gran protagonista del dia, s’ha afegit en els darrers anys un mitjà bàsicament de paper: el còmic. I aquest any amb un apropament literari molt evident. La guanyadora del gran premi del Saló del Còmic Laura Pérez Vernetti ha tret en la seva línia d’aprofundir en el seu concepte de poesia gràfica Yo, Rilke. Poesia amb paraules, imatges i poesia i fragments literaris a viva veu, com podrà escoltar-se a l’Ateneu Barcelonès i molts indrets de Catalunya. Em puc imaginar un Sant Jordi sense paper, però no seria un Sant Jordi, com no ho seria tampoc si les roses que es venguessin fossin de plàstic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia