Opinió

Full de ruta

Mentides contra l’1-O

Destacats membres del PP van mentir sobre la situació econòmica de Catalunya per causar por en vista de l’1-O. Les dades reals els han desmentit. Ara esperem les seves disculpes

Mentir és lleig. Però les conseqüències de fer-ho membres de determinats col·lectius, com ara els polítics, són greus. Per això, és absolutament irresponsable la campanya de mentides dels polítics del PP, sobretot, i del PSOE i Ciutadans, sobre les conseqüències de l’1-0 sobre l’economia catalana, que les dades, les reals a tancament de l’any, desmenteixen. De ben segur que hi havia empresaris, i ciutadans, preocupats per com avançava la situació vista la incapacitat del govern de Mariano Rajoy de pactar una sortida política a un conflicte polític. Ara, també és cert que el referèndum en si no causava cap preocupació a cap empresari escocès.

Desmentir, amb xifres, totes les mentides faria necessari un diari sencer, però n’hi ha de les quals s’ha fet gala. Diferents ministres van parlar de caigudes d’entre el 30 i el 40% en el turisme. La realitat és que l’any es va tancar amb un 5,5% més de visitants, que van gastar un 9% més, i l’aeroport del Prat, una de les entrades de visitants més importants, va batre tots els seus rècords històrics amb un augment global d’operacions del 7,1%. Certament, els augments van ser menys importants en el tercer trimestre, just després dels atemptats de Barcelona i Cambrils i d’un seguit de vagues a l’aeroport. I sí, després de l’1-0. Busquin a internet i trobaran campanyes, sobretot als països anglosaxons, advertint del risc de venir de vacances a un país on la policia actua amb extrema violència. Espantava un referèndum? O la violència policial?

Entre el 2 d’octubre i el 12 de desembre 3.004 empreses van demanar, ajudades per una modificació exprés de la llei feta pel PP, el canvi de seu social fora de Catalunya. Només 332 d’aquestes ho van formalitzar, i caldria veure quin paper hi va tenir l’1-0 i quin el fet de poder pagar menys impostos. La venda de cotxes, tot i els auguris catastròfics, irresponsables, va créixer un 7%; la inversió immobiliària va caure el darrer trimestre un 4%, però és que la resta de l’any aquest indicador havia caigut un 17%. I, finalment, el tràfic de mercaderies al port de Barcelona va créixer fins al novembre un 33,7%, destrossant tots els rècords anteriors. Suposo que els ministres del PP que van mentir descaradament sobre la situació a Catalunya demanaran perdó en els pròxims dies. O no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia