Opinió

Circ eqüestre

“Franco descavalca el dia que tornen els toros

L'exhibició de l'estàtua eqüestre de Franco al Born era una provocació adreçada als catalanistes que tenen aquell lloc per un santuari, i els catalanistes han actuat en conseqüència, tirant-la a terra després d'uns dies de llançar-li ous, pintar-la i acompanyar-la amb nines inflables i caps de porc. Tot en ordre: la provocació porta la reacció. Abans les provocacions venien del carrer i la reacció anava a càrrec de les autoritats. Ara va al revés, però la seqüència d'una manera o altra es manté. Tot en ordre, diem. El govern d'esquerres municipal hi hauria d'haver comptat, però és que està fet un embolic: provocaven l'Ajuntament quan no el governaven i ara que l'administren segueixen provocant per inèrcia, com en Charlot, que anava cargolant tots els cargols i botons que veia pel carrer quan acabava la feina a la fàbrica. Les imatges que es poden veure del moment iconoclasta mostren tres joves fent força. Un es cobreix amb caputxa, la indumentària que ells o els seus feien servir quan ocupaven cases i espais públics. Els seus, i no només els catalanistes, també participen de la reacció en contra?

L'estàtua de Franco era el reclam perquè la gent entrés a veure una exposició, naturalment antifranquista, que l'Ajuntament de Barcelona, de la mà del comissari –santa paraula– Manel Risques ha situat dintre del Born. Miro l'exposició: uns murals com els que els alumnes d'ESO situen a les parets de l'aula. La pobresa del contingut referma que el que importava era plantar Franco a cavall a l'exterior per ferir la sensibilitat dels de la barretina. O per crear polèmica. Sempre podran dir que l'objectiu que perseguien s'ha complert. Són molt hàbils a l'hora de girar els arguments a favor seu. Ens acabaran explicant que han afavorit un happening o una acció-proposta projectada sobre la figura de Franco i ens acabaran exigint que els donem les gràcies per haver-nos ofert finalment l'oportunitat de tirar a terra un monument que en vida del retratat vam mantenir erecte. Si Franco va finar un 20-N, va descavalcar un 20-O. Encara els hauré de donar idees.

L'acció va tenir lloc el mateix dia que el Tribunal Constitucional deixava en res la prohibició de les curses de braus a Catalunya. Una altra provocació, d'origen contrari. Els toros són una manifestació cultural espanyola, i com que Catalunya forma part d'Espanya, els toros són d'una gran catalanitat. Els alumnes d'ESO, que ara estan enfeinats amb la castanyada, hauran de fer murals taurins i la Pilarín Bayés, afegir la tauromàquia als seus àlbums sobre tradicions catalanes en plena vigència. La coincidència m'ha suggerit una fantasia també molt creativa: els toros han acabat tirant per terra el cavall i el picador que el muntava.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia