Opinió

Full de ruta

Franzen

Si Bill Clinton va aprendre que no es poden guanyar eleccions en contra de les llibertats personals, Rajoy ha après que es poden guanyar en contra de les col·lectives

Diu un personatge de Jonathan Franzen que als EUA, “si no tens diners, t'aferres a les teves llibertats encara amb més ràbia. Encara que fumar et mati, encara que no puguis donar menjar als teus fills, encara que els teus fills morin assassinats per un maníac armat amb un fusell d'assalt. Pots ser pobre, però l'única cosa que no et poden arrabassar és la llibertat de fer-te malbé la vida de la manera que vulguis. Això és el que va descobrir Bill Clinton, que no es poden guanyar les eleccions anant en contra de les llibertats personals. Sobretot en contra de les armes”. La lucidesa de Franzen concentra en un paràgraf respostes als perquès dels europeus que malden per entendre com funcionen certs mecanismes mentals en la societat nord-americana quan apareixen veus que perseveren en la defensa de la tinença d'armes l'endemà d'una massacre en un institut. “El motiu pel qual a Europa el lliure mercat està temperat pel socialisme –continua l'escriptor– és que allà no estan tan aferrats a les llibertats personals. […] Els europeus són molt més racionals.” Potser sí que aquí no ens aferrem tant a les llibertats individuals, però el que és segur és que ens arrapem, i de quina manera, a les llibertats col·lectives, siguem pobres o rics, per utilitzar les etiquetes de Franzen. Almenys a Catalunya, com s'ha vist aquesta Diada i les quatre precedents. Aquí Mariano Rajoy va descobrir que es poden guanyar eleccions anant en contra de les llibertats col·lectives. Tanmateix, no m'atreviria a qualificar de racionals els europeus en un context en què la ultradretana AfD ha entrat a deu dels setze länder alemanys atiant l'odi als refugiats. Ni m'aventuraria a qualificar alegrement de racional un Regne Unit que vota marxar de la UE. Tampoc no gosaria qualificar de racional una Europa en què el PP de la corrupció imperant guanyi les eleccions a Espanya una vegada rere l'altra. Ara li toca a Hillary Clinton acudir a les urnes amb el control d'armes com a assignatura pendent de Bill Clinton i de Barack Obama, qui, per cert, és fan de Franzen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia