Editorial

Supercomputadors, el futur de Catalunya

La notícia que el supercomputador MareNostrum 5 ja està en fase de construcció arriba acompanyada d’una reorientació del projecte. Els supercàlculs del tercer ordinador més potent d’Europa es dirigiran sobretot al sector de la salut. Nous fàrmacs, medicina personalitzada o la creació de bessons digitals del cos humà (o de qualsevol element, fins i tot una ciutat sencera) seran els seus camps de treball. Les necessitats que plantegen les malalties associades a l’increment de l’esperança de vida fan molt apropiada la decisió, que encara suma més valor perquè potenciarà les àrees d’investigació, recerca i indústria que ja despunten a Catalunya en el sector farmacèutic i el biomèdic. Catalunya és capdavantera a Europa pel que fa a les ciències de la salut. Aquest àmbit s’entreveu estratègic pel seu propi pes, però també en el procés necessari de diversificació de l’economia catalana per allunyar-la del monocultiu turístic i dotar-la de l’alt valor afegit que aporta la generació de coneixement. En aquest sentit, el supercomputador exercirà un efecte dinamitzador, serà un pol d’atracció d’empreses, inversions i investigadors. Per tant, incentivarà l’excel·lència a les universitats catalanes i la competitivitat dels projectes candidats a passar pel MareNostrum 5. El Barcelona Supercomputing Center (BSC) és una iniciativa finançada majoritàriament per la Unió Europea i els projectes catalans hi podran accedir a través del 50% de l’ús que se’n reserva la UE o bé del 36% que correspon a l’Estat espanyol.

Els supercomputadors del BSC i infraestructures similars han de ser el punt d’inflexió per al país. Per curar malalties, per tractar-les amb més eficàcia i millorar les condicions de vida del segle XXI però també per canviar paradigmes. El MareNostrum 5 es construeix a Barcelona condicionat per les limitacions que imposen els fabricants de components. La voluntat és que el futur MareNostrum 6 sigui dissenyat i fabricat a Europa per anar reduint la dependència d’Àsia i els Estats Units pel que fa als components tecnològics. Un altre gran repte de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia