Editorial

Netflix en català: decisió lògica i millorable

L’anunci que Netflix subtitularà i doblarà al català 70 sèries i pel·lícules que s’aniran incorporant al seu catàleg al llarg d’aquest any –i, el més important, que ho continuarà fent “de manera constant en el futur”– és una bona notícia, evidentment, tot i que també es podria parlar d’una decisió lògica i inevitable, forçada per la pressió política i sobretot social i econòmica de deu milions de catalanoparlants, que no és una xifra gens menyspreable, tampoc per a una empresa multinacional com Netflix. Setanta títols, que sumaran unes 20 hores de doblatge per a públic infantil i unes 200 hores de pel·lícules i sèries subtitulades per a altres públics, poden semblar una proporció força minsa al mig del catàleg gegantí de Netflix, que suma unes 25.000 hores de continguts audiovisuals, però és un primer pas que situarà el català, així com també el gallec i el basc, en una certa normalitat cultural, dins d’una plataforma que arriba a 190 països del món, sovint amb contingut en les seves respectives llengües.

En els últims mesos s’ha incrementat exponencialment el debat sobre la davallada de l’ús social del català, conseqüència, entre altres factors, del predomini de l’anglès i el castellà a les xarxes socials i a les plataformes audiovisuals, que acaben sent una peça clau en la formació de les noves generacions, també des del punt de vista lingüístic. Quan ERC va exigir al govern de Sánchez un tant per cent de continguts de Netflix en català –concretament un 7,5%, una xifra que no té res a veure amb el que ara s’ha aconseguit– per donar suport als seus pressupostos, no es demanava només entreteniment en la llengua pròpia, sinó també un reconeixement per a la cultura i la llengua catalanes per part d’un estat que s’autoproclama plurilingüe, però que en el millor dels casos tolera amb reserves, però no promociona, les llengües oficials que no són l’espanyol. El que cal a partir d’ara és que Netflix continuï ampliant sense límits el seu catàleg en català i que el seu exemple s’estengui també a la resta de les nombroses plataformes que han revolucionat el panorama audiovisual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia