Editorial

Europa reacciona davant Putin

El conflicte bèl·lic que es viu des de fa tretze dies a Ucraïna no és la cirurgia ràpida i neta que pretenia Vladímir Putin, ni tan sols el conflicte regional forçat per la dura resistència ucraïnesa; és una guerra que sacseja tot Europa. Ho fa per com l’agressió russa ha trencat la legalitat internacional de manera desacomplexada i unilateral; per com s’ha estripat el marc multilateral europeu de pau, relacions i cooperació; per com el conflicte ha activat la solidaritat europea amb els ucraïnesos que resisteixen sota els míssils russos i els més de dos milions que s’han escapat de la guerra buscant refugi a Europa. I, evidentment també, ho fa per les repercussions econòmiques de les sancions imposades a Rússia i per la crisi energètica provocada per la dependència europea del gas i el petroli russos. Una crisi fins ara derivada de la incertesa, que ha desbocat els preus del gas, l’electricitat i la gasolina a nivells inèdits, però que es pot agreujar encara més si l’escalada de sancions acaba afectant el petroli rus i, de retruc, el gas que alimenta mig Europa.

És evident que Europa ha estat excessivament contemplativa i superficial davant la deriva autoritària i imperialista de Putin i, alhora, la clara dependència energètica que manté respecte a Moscou més enllà del lògic intercanvi comercial. La combinació era de risc, si no explosiva, i ara la UE es veu obligada a entomar el cop i reaccionar amb un pla per reduir aquest impacte, diversificant la importació de combustible fòssil, accelerant la inversió en energies renovables i impulsant millores en l’eficiència energètica. Les guerres i el patiment de milions de persones i famílies són una catàstrofe i una tragèdia en clau humanitària i no hi ha lectures positives. L’única escletxa per a l’optimisme, en aquest cas, és la cohesió europea davant l’impacte que ha suposat aquest conflicte a l’hora d’assumir les sancions a Rússia, de subministrar ajut de tota mena, també militar, a Ucraïna, i també d’accelerar i aprofundir una transformació energètica que ja era imprescindible, fins i tot urgent, abans que esclatés el conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia