Editorial

Suport als refugiats europeus

La guerra a Ucraïna generarà la crisi de refugiats i desplaçats més gran que hi ha hagut a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial. Ja se supera el milió de refugiats i el doble de desplaçats, sobretot dones, nens i gent gran que marxa del país –el govern de Zelenski prohibeix fer-ho als homes adults– i tot sembla indicar que no podran tornar-hi aviat per l’abast dels atacs russos. Un aspecte d’aquesta crisi de refugiats canvia força els protocols i les situacions viscudes en altres èxodes: el fet que els refugiats siguin europeus i busquin refugi a Europa, perquè la guerra és a l’est i no en un altre continent. Aquest fet colpeix més els ciutadans europeus, però també n’hauria de facilitar l’acollida. Així ha estat fins ara perquè la Unió Europea ha reaccionat ràpidament oferint protecció temporal i automàtica, activant una directiva comunitària del 2001 perquè se’ls consideri asilats i puguin ser atesos pels respectius sistemes de salut i socials de manera immediata. Tot i això, restarà per resoldre la qüestió dels milers de refugiats que comencen a arribar a estats que no formen part dels Vint-i-set, com ara Moldàvia o Romania. I les tensions que generi en estats com ara Hongria, que sí que en formen part però el govern de la qual aprofita la crisi per carregar contra les autoritats de Brussel·les per altres qüestions, com ara els dèficits democràtic interns del règim racista de Víktor Orban, per exemple.

Tot Europa s’aboca en la recollida de material d’ajut humanitari. Són moltes les campanyes ciutadanes i espontànies, i nombrosos els ucraïnesos immigrants que tornen al seu país per dur-hi material i buscar-hi familiars. Com ara Sehiy Manko, veí de Llagostera, que cada dia ens anirà explicant, al diari, la tornada a casa seva i com durà el material recollit. Un exemple que els estats europeus farien bé de tenir en compte per canalitzar i liderar la solidaritat que el continent ofereix als refugiats. Una crisi que servirà, potser, per comprendre millor la problemàtica dels desplaçats, perquè al món, segons l’Acnur, encara hi ha una trentena de conflictes armats que generen refugiats, a banda del d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia