Editorial

Contra l’odi i la discriminació

L’informe dels Mossos d’Esquadra sobre els delictes d’odi i discriminació durant el 2021 deixa molt clar que Catalunya té molt a fer i molt camp a córrer encara per convertir-se en la societat moderna, oberta i tolerant que ambiciona ser. Són diverses les dades que així ho indiquen, però potser la més destacable és l’increment molt significatiu, de més del 50%, en les agressions a membres del col·lectiu LGTBI, que són segons la policia l’objectiu més freqüent dels delictes d’odi; una tendència alarmant, que no acaba de dimensionar la magnitud real del problema, ja que es tracta només de les agressions denunciades a la policia, que són la part visible de l’iceberg. Una vegada més, cal reconèixer el problema per aspirar a posar-hi solució. I una part d’aquest reconeixement consisteix a entendre que la violència i la discriminació no tenen àmbit, ni color, ni gènere; tant se val si es tracta de violència racista, masclista o LGTBI-fòbica, és simplement violència, fruit de la ignorància i sobretot de la intolerància, i el resultat és una intolerable vulneració dels drets fonamentals de les persones.

Com a societat, no podem acceptar ni normalitzar aquesta xacra. L’única alternativa és combatre-la des de tots els fronts. El primer, òbviament, és la prevenció a través de l’educació en la diversitat i en la tolerància dels que són diferents pel motiu que sigui, més encara si tenim en compte que la memòria presentada pels Mossos alerta que un de cada cinc delictes d’odi són comesos per menors d’edat. L’escola, per tant, hi té un paper rellevant, però no només l’escola, també les famílies i l’entorn digital, audiovisual i d’entreteniment. És important assenyalar i rebutjar aquestes actituds des del pla individual i familiar, fins al pla social. I l’altre gran front és el tractament que donem a les víctimes i als botxins. I en aquest sentit calen polítiques públiques decidides i efectives, tant per castigar amb prou duresa les agressions com per acompanyar els que en són víctima, amb l’atenció mèdica, psicològica i legal que els permeti superar el tràngol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia