Editorial

Nova etapa a Òmnium

L’adeu de Jordi Cuixart com a president d’Òmnium Cultural tanca una etapa clau en els seixanta anys d’història de l’entitat, en què, a banda de multiplicar per quatre la seva base social (190.000 socis actualment) i d’assolir una total independència econòmica, ha passat de ser un referent en l’àmbit de la cultura i la llengua catalanes a ser-ho també en l’àmbit de l’activisme social i polític en el context del moviment sobiranista català. Sota la presidència de Cuixart, Òmnium ha estat una entitat influent i sobretot útil en un moment especialment important de la història de Catalunya, amb l’eclosió del procés d’autodeterminació, la seva culminació amb el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i l’onada de repressió posterior de l’Estat espanyol, que va comportar l’empresonament de Cuixart durant tres anys i mig. En els últims mesos, a més, Òmnium ha subratllat el seu compromís permanent amb la llengua pròpia endegant campanyes per combatre el retrocés de l’us social del català. Però, més enllà de la gestió, el positivisme, l’actitud constructiva i la transversalitat de Jordi Cuixart en tot aquest període han marcat positivament el perfil de l’entitat i han situat el llistó molt alt de cara a la nova etapa que comença.

La mateixa decisió de Cuixart de no presentar-se a la reelecció per obrir una etapa nova amb un nou lideratge porta adjunt un missatge d’exemplaritat per als líders de l’independentisme, que no han estat capaços des del 2017 d’acordar una estratègia unitària ni davant la repressió, ni davant la majoria del 52% favorable a la independència de les últimes eleccions al Parlament. El filòsof Xavier Antich, el nou president d’Òmnium, ha assumit amb determinació el repte i l’encàrrec del seu predecessor de mantenir o fins i tot apujar aquest llistó, conscient que això implica ajudar la llengua catalana a sortir de la regressió i el setge judicial, defensar les víctimes de la repressió de l’Estat i exigir als partits polítics de l’independentisme i a les institucions més generositat i sentit de país per fer avançar de nou el projecte independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia