Editorial

La política, en mans dels jutges

La judicialització de la política, especialment la catalana, ha arribat a uns extrems que es fan difícilment suportables. Ara és en mans dels magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ni més ni menys que la decisió de quan es faran les eleccions al Parlament. De moment, ha suspès de manera cautelar l’ajornament dels comicis i ha decretat que no s’aturi la maquinària electoral per si, finalment, quan decideixi sobre el fons dels recursos presentats, considera que s’han de mantenir el 14 de febrer. El poder judicial es converteix, una vegada més, en actor principal d’un acte essencialment polític, com evidentment ho és la convocatòria d’unes eleccions. Amb l’agreujant que aquesta vegada es pronunciarà sobre una decisió que té un amplíssim consens de les forces polítiques amb representació parlamentària. De fet, l’ajornament per criteris sanitaris i epidemiològics que havia decretat el govern, millorable en la forma, el secunden tots els partits de l’arc parlamentari, i respecte de la data proposada, el 30 de maig, només en discrepa el PSC.

Ara per ara, doncs, es manté en vigor el decret de convocatòria d’eleccions per al 14 de febrer, per ordre judicial. El TSJC deixa clar, però, que l’adopció de les mesures cautelaríssimes no anticipa la seva posició sobre el fons de l’assumpte, que haurà de resoldre a partir de demà, després que la Generalitat i el ministeri fiscal hi hagin dit la seva. És una resolució “instrumental o procedimental” segons els magistrats, però el fet cert és que el calendari electoral no s’atura i que, en realitat, no sabem del cert quin dia seran les eleccions. I és urgent saber-ho. D’altra banda, qui ens assegura que després dels comicis no hi haurà una altra pluja de recursos? El desgavell és extraordinari; la inseguretat jurídica que genera tot plegat, alarmant, i la sensació de provisionalitat, la manca de certeses en un moment en què són més necessàries que mai, un argument per a la desafecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia