Editorial

Un any millor no és sinònim d’un any bo

Fins i tot les previsions més pessimistes vaticinen que aquest 2021 serà, econòmicament parlant, un any millor que el que acabem de deixar enrere. Que la vacunació generalitzada contra la Covid-19 pugui ser generalitzada a finals d’aquest primer semestre, i que les perspectives econòmiques apuntin a un creixement no deixa de ser, però, una situació enganyosa. Perquè es tracta de xifres positives que ho són sempre en comparació amb el daltabaix que hem patit aquest 2020.

L’activitat econòmica no torna per un decret del govern, que decideix que la situació sanitària ha millorat i ja es pot descongelar la situació d’hibernació de l’economia en què vàrem entrar aviat farà un any. Hi ha un munt de negocis de tot tipus (bars, restaurants, hotels, botigues..., gestionades per societats que de retruc afecten milers d’autònoms) que, aquests o els seus treballadors, no podran tornar a la normalitat d’un dia per l’altre. Potser no hi podran tornar mai més. Els efectes econòmics negatius de la pandèmia persistiran molt més enllà del dia en què es doni per controlada la situació sanitària.

Hi ha encara moltes incerteses sobre com i quan es resoldrà definitivament la crisi, però és evident que es comença a veure una sortida que haurà de ser també la de la fi de la recessió. Els governs, el de Catalunya perquè és qui l’ha de gestionar i el d’Espanya perquè és qui en té moltes de les competències, han de ser conscients, però, que la recuperació no vindrà sola i que caldrà mantenir i incrementar tots els ajuts i els incentius possibles.

El govern de Pedro Sánchez, que és qui té la clau de pas de les ajudes europees, no pot mantenir més temps el bloqueig. Són els governs, i no pas les empreses, els qui han d’assumir el deute. La recuperació s’entreveu lenta i amb unes conseqüències encara imprevisibles per a moltes empreses. I rere les empreses el que hi ha són persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia