Editorial

EDITORIAL

Catalunya juga la lliga biomèdica

Fa una vuitantena d'anys, el doctor Francesc Duran i Reynals, un dels grans pioners de la lluita contra el càncer, va assistir astorat a una visita que uns regidors lerrouxistes van fer al Laboratori Municipal de Barcelona, on treballava. Els regidors pretenien saber què havien descobert aquell dia al laboratori, i quan se'ls va contestar que en ciència les coses no anaven així, van marxar remugant que aquells científics eren uns ganduls. Els investigadors es van riure de la facècia. Menys Duran i Reynals, que va dir que si les autoritats es prenien així la ciència era millor emigrar. Dit i fet, va marxar als Estats Units, on va desenvolupar una gran carrera.

Per sort, en vuitanta anys les coses han canviat, i força, en el territori de la investigació biomèdica. Una bona prova d'això és la inauguració de la nova unitat d'investigació en teràpia molecular del càncer a l'Hospital de la Vall d'Hebron, sota la direcció del doctor Josep Baselga, una de les grans autoritats mundials en la investigació oncològica.

La teràpia contra el càncer evoluciona cap als tractaments personalitzats. Cada tumor és únic i irrepetible i per això cal aconseguir medicaments a mida per a cada pacient, cada cop més eficaços i menys tòxics. En la investigació contra el càncer, Catalunya pot jugar en la lliga mundial. Aquesta és la impressió del doctor Baselga, i no és cap declaració fruit de l'eufòria del moment, sinó que és un retrat objectiu de la situació de la investigació biomèdica al nostre país. Naturalment que no s'ha arribat a aquest punt de cop i volta. Que el nom de Catalunya comenci a figurar a l'atles mundial de la investigació s'ha aconseguit a còpia d'anys, esforços i inversió. Fa poc més d'un segle, els Estats Units estaven a anys llum del desenvolupament mèdic d'Europa. Hi van posar remei i per això ara parlen amb veu pròpia. Cal felicitar-se que Catalunya vagi pel mateix camí. Hi ha una crisi econòmica, cert; però el sector biomèdic, que és un sector de futur, n'hauria que sortir indemne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia