Editorial

Oportunitats i perills de l’endemà

Immersos de ple en la lluita contra la pandèmia, confinats, avui hem volgut aixecar la vista del dia a dia i oferir una mirada, de fet vint-i-cinc mirades, sobre com ens en sortirem, de l’emergència sanitària, de la crisi econòmica i social que ja ens colpeja i sobre com podem afrontar el futur. Des d’àmbits ben diferents, vint-i-cinc persones ens aporten interessants reflexions des del convenciment que ens en sortirem.

Les anàlisis coincideixen que ens trobem en una crisi planetària sense precedents. És la primera gran crisi de la globalització els efectes de la qual són immediats, fet que ens ha sorprès sense estar preparats per afrontar-ho i ha mostrat les fragilitats de l’estat del benestar en els llocs del planeta on, amb més o menys mesura, les polítiques de benestar s’havien implantat. Sortirem de la crisi pagant uns costos brutals, com a individus, com a persones i com a societat. Dir que en sortirem enfortits és expressar més un desig que una realitat, però és evident que ho farem amb una experiència acumulada que hauríem de saber aprofitar.

Hi ha un cert consens a dir que res no serà igual en el futur. Ja es veurà. En tot cas, l’experiència ens està fent reflexionar sobre si el model de societat que tenim és el que volem per al futur. Tindrem l’oportunitat de canviar les prioritats de les polítiques, de canviar el model econòmic, productiu i social. De posar la investigació, la sanitat, l’educació i la cultura al centre de la política. Però en paral·lel a les oportunitats, s’obren camí alguns perills, que ja es comencen a manifestar. S’albira un major control social, es pretén prestigiar l’autoritarisme i es comencen a retallar llibertats i drets fonamentals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia