Editorial

Cal escoltar el crit del camp

Centenars de pagesos es van manifestar divendres a Lleida en una jornada de protestes a tot l’Estat del sector agrari per demanar que es reverteixi la greu crisi de preus que el sector arrossega des de fa anys i que es prenguin mesures perquè tot plegat no suposi un agreujament del despoblament en moltes zones rurals del país. De les protestes cal destacar-ne el suport dels diferents implicats, des dels mateixos pagesos, sindicats i administracions. Una unitat d’acció que, en els pròxims dies i setmanes, s’hauria de reflectir en mesures, sobretot per part del govern espanyol, que realment puguin començar a revertir una situació de gravetat a tot el camp. Una de les primeres mesures, promesa ja pel ministre d’Agricultura, Luis Planas, seria modificar la llei de la cadena alimentària. Malgrat que arriba tard, el canvi legislatiu serà necessari per aconseguir un repartiment més just dels productes agraris en la cadena de valor i que així se’n vegin beneficiats els pagesos i no les grans cadenes de distribució alimentària. Sobre els productes que venen de fora, cal millorar-ne els controls fitosanitaris.

Calen, però, moltes més mesures, com que les afavoreixin les arrancades de cultius i la seva substitució per altres, excepcions fiscals i, sobretot, més implicació per part de la Unió Europea. I, naturalment, dels consumidors que, amb la seva tria diària, comprant producte de proximitat i de més qualitat, per tant, poden ajudar, amb el seu granet de sorra, a mantenir moltes explotacions agràries. No cal oblidar, finalment, el fet que el camp és una de les bases, sinó la més important, en moltes parts del país i que el degoteig en el cessament d’activitats agràries acaba perjudicant tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia