Editorial

La Xina i la crisi del coronavirus

La crisi del coronavirus amenaça de deixar un fort impacte en el ferri règim xinès, quan encara no fa ni un mes que el govern de Xi Jinping va reconèixer el greu problema sanitari que tenia i va ordenar confinar milions de persones a les seves llars. I és que, malgrat que, de bon principi, va semblar que la Xina afrontava la qüestió amb valentia i la transparència que no va tenir en crisis anteriors, com la de la SARS o la grip aviària, amb el pas dels dies creixen els dubtes en la comunitat internacional sobre l’abast real del problema. El cas del jove oftalmòleg de Wuhan Li Wenliang, mort aquest dijous a causa del coronavirus, que va ser dels primers a denunciar l’epidèmia, i que com a conseqüència d’això va ser amenaçat per la policia acusat de difondre rumors falsos, s’ha girat en contra del govern xinès, que ha hagut d’homenatjar-lo a correcuita. La important reacció popular contra la repressió a la qual s’havia sotmès Li Wenliang hauria de fer reflexionar el règim, sobretot perquè, en ple segle XXI i malgrat la censura que aplica, és molt difícil tapar la veritat als ciutadans.

El govern xinès faria bé d’aprendre la lliçó que per a l’URSS va suposar l’any 1986 haver amagat informació i negat responsabilitats sobre la catàstrofe nuclear de Txernòbil, en el que va ser el principi de la fi per al règim soviètic. En aquest cas, segurament, les aigües no sortiran tant de mare, però Pequín faria bé de vetllar per continuar dedicant els màxims esforços a combatre l’epidèmia i, sobretot, a no intentar amagar informació, ni als seus ciutadans ni a la resta del món. A més de la salut de la gent, s’hi juga la seva puixant economia, amb estimacions que l’epidèmia podria suposar un impacte del 2% en el producte interior brut del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia