Editorial

El Regne Unit, fora de la UE

Després de més de tres anys i mig d’incerteses, nombroses anades i vingudes, votacions fins a l’últim moment al Parlament, dues eleccions generals i tres primers ministres diferents, el Regne Unit ha deixat la Unió Europea aquesta mitjanit passada, després de quaranta-set anys formant-ne part. La sortida obre un camí de grans incerteses tant al mateix Regne Unit com a la Unió Europea, tot i que el fet que la sortida hagi estat finalment acordada, i no brusca, com el govern britànic havia amenaçat en alguns moments de fer, contribuirà a reduir els riscos i obre expectatives molt millors a les empreses britàniques i europees i també als milers de treballadors provinents de països de la UE establerts a la Gran Bretanya. En tot cas, i malgrat els temors durant aquests anys, el Regne Unit s’ha mantingut ferm respectant el resultat del referèndum i ha anat resolent entrebancs importants, com la frontera nord-irlandesa. Ara, s’haurà de veure, durant els propers mesos, cap on avança la negociació amb la Unió Europea i com es resolen altres qüestions importants d’un divorci que ha somogut els fonaments d’Europa fins a posar-la en qüestió. I és que la pèrdua del Regne Unit és molt gran, perquè els britànics eren uns contribuïdors nets al pressupost comunitari, amb una aportació molt important.

El ‘Brexit’ acordat tanca, en principi, el front europeu, però queda el front interior d’Escòcia, on els ciutadans van votar majoritàriament per quedar-se a la UE tant en el referèndum com en les últimes eleccions generals. S’obre una pugna important entre Edimburg i Londres, en què els independentistes pressionaran per fer un nou referèndum, que no té el beneplàcit de Downing Street.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia