Editorial

Sri Lanka, fanatisme en estat pur

Els brutals atemptats del diumenge de Pasqua contra hotels i esglésies cristianes a Sri Lanka són d’una dimensió esfereïdora. Amb almenys 359 víctimes mortals i més de mig miler de ferits. L’autoria gihadista sembla prou contrastada en espera de la confirmació de la reivindicació que ha fet Estat Islàmic. Però costa de creure que un grup gihadista local –el National Thowheeth Jamath–, en un país d’immensa majoria budista, pugui perpetrar un atac de tan gran abast sense ajuda exterior. En tot cas, cal assenyalar els evidents forats de seguretat, amb informació vital neutralitzada per les disputes internes en el govern del país. Uns errors que ja han provocat destitucions d’alts càrrecs. Sri Lanka, que surt d’una cruenta guerra amb els separatistes tàmils, ha de revisar a fons tot el seu aparell de seguretat probablement ara mal orientat.

També cal dir que parlar d’una possible represàlia pels assassinats de musulmans a Nova Zelanda el mes passat com han fet les autoritats locals és un error. Ja que el de Sri Lanka és un atemptat que necessita molts mesos de preparació. Tots dos fets s’inspiren en el fanatisme ideològic –encara que de sentit oposat–, però en cap cas es pot parlar d’una guerra de religions. No podem oblidar que el principal nombre de víctimes del gihadisme al món són de religió islàmica. I en el cas de Sri Lanka té a veure amb la forta disputa i competició entre les dues grans multinacionals del terror: ISIS i Al-Qaida. Aquesta és una guerra extrema i difícil, que només guanyarem si entenem que el fanatisme es combat arreu, independentment del seu origen i d’on es produeixen els atacs. Per mitjans molt diversos –seguretat, prevenció, educació...–. I que serà llarga però no podem defallir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia