Editorial

El ‘Brexit’ ja és aquí

L’acord tancat dimarts passat pel govern britànic i la Unió Europea desencalla definitivament el ‘Brexit’ dos anys i mig després del referèndum en què els britànics van donar llum verd a la sortida del Regne Unit de la UE. Va ser llavors i és encara avui una decisió controvertida, opinable, que ha donat molta feina als uns i als altres al llarg de setze mesos de dura negociació tècnica per arribar a un acord complex de 400 pàgines que procuri una separació ordenada després d’un període de transició de 21 mesos. Tot plegat comportarà canvis importants sobretot per als britànics i només amb el pas del temps es podrà saber si han estat positius o no i per a qui. En tot cas, era una decisió important que se sabia que afectaria en un o altre sentit la vida dels ciutadans, i el referèndum del 2016 va fer possible prendre la decisió de manera democràtica; per cert, per una diferència mínima (51,9% a 48,1%). Cal aplaudir-ne la convocatòria i el respecte al resultat. És el que passa en les societats democràtiques.

La ratificació de l’acord és l’últim pas que resta per convertir aquella decisió en una realitat, en principi abans de Nadal, però no serà un simple tràmit, a causa de l’oposició interna que la primera ministra, Theresa May, haurà de vèncer per salvar l’acord i evitar un ‘Brexit’ més dur. Ahir en va tenir un primer tast amb les dificultats per aconseguir l’aprovació d’alguns membres del seu mateix gabinet, en una reunió que es va allargar més del previst. I el segon capítol arribarà d’aquí a unes setmanes al Parlament, on, a més del vot en contra de laboristes i nacionalistes escocesos –contraris al ‘Brexit’–, tindrà la resistència dels conservadors antieuropeus –partidaris d’un trencament clar amb la UE– i dels seus aliats unionistes nord-irlandesos –contraris a un règim diferent de la resta del Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia