Editorial

La brutalitat policial de l’1-O sura

La decisió de l’Audiència Provincial de Barcelona en què denega l’arxivament de la causa contra agents de la Guàrdia Civil que van exercir la brutalitat policial l’1-O en el cas de Sant Joan de Vilatorrada no repara el dany causat per l’operació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat contra la ciutadania concentrada pacíficament als col·legis electorals. Però la crítica expressada per l’Audiència barcelonina en aquesta resolució cal considerar-la com un punt d’inflexió i un bri d’esperança perquè s’acabi manifestant la injustícia comesa l’1-O i en els procediments judicials posteriors. Entre altres coses, perquè aquesta és la primera discrepància rellevant dins l’estructura judicial sobre els fets de l’1-O.

Per primer cop s’exerceix la crítica contra l’actuació de la policia espanyola des de les mateixes instàncies judicials. I a més de denegar l’arxivament de la causa contra els agents que decretava el jutjat de Manresa, també es considera que els cops de porra que van lesionar una vintena de veïns van ser “excessius” i que el criteri de proporcionalitat en l’actuació policial feia aconsellable deixar votar els ciutadans. La perspectiva de l’Audiència entra en contradicció amb els perversos criteris establerts per l’alta judicatura representada pel Tribunal Suprem, que ha tergiversat la realitat dels fets d’aquells dies en la instrucció i empresonament dels dirigents independentistes. I si bé és cert que en la justícia s’imposa la jerarquia jurisdiccional, una audiència provincial és un ens prou rellevant per posar en evidència que s’està intentant negar el que va ser una acció policial brutal contra ciutadans pacífics i indefensos que participaven en un acte democràtic com va ser el referèndum de l’1-O menyspreant les víctimes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia