Editorial

Vot de càstig per a Trump

Les anomenades eleccions de mig mandat als Estats Units han estat el primer vot de càstig per al president Donald Trump i poden suposar un fre a la seva cursa populista i desenfrenada al capdavant de la Casa Blanca. Els republicans han revalidat la seva majoria al Senat, però la victòria dels demòcrates a la Cambra de Representants trenca la situació de poder quasi absolut del president i obre un escenari de major control de la seva gestió, que Trump haurà de gestionar durant la segona meitat del seu mandat.

El nou equilibri de poder no impedirà sl president continuar governant a còpia de decrets, però sí que condicionarà la seva capacitat legislativa per imposar polítiques xenòfobes i proteccionistes, desbloquejarà la possibilitat d’investigar els escàndols que l’han esquitxat durant els dos anys de presidència i, sobretot, donarà cobertura parlamentària al fiscal especial Mueller, que investiga la ingerència russa en el procés electoral que el va portar a la Casa Blanca ara fa dos anys (el Russiagate).

El vot dels nord-americans, amb una participació massiva en aquests comicis i un protagonisme creixent de les dones, les minories i els joves, ha evidenciat una voluntat de canvi, però l’ampliació de la majoria republicana al Senat no només allunya la possibilitat d’un ‘impeachment’, sinó que alimenta dins les files republicanes la possibilitat de Donald Trump de presentar-se a la reelecció d’aquí a dos anys. En aquesta situació d’equilibri i polarització, el full de ruta demòcrata per convertir l’era Trump en un parèntesi extravagant encara té un recorregut a fer, per presentar una alternativa creïble capaç de convèncer el gruix de la societat nord-americana que rebutja el nacionalisme xenòfob de l’actual president.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia