Editorial

La darrera ‘performance’ de Dalí

Les circumstàncies i una decisió legal d’una jutgessa han portat a l’exhumació del cos de Salvador Dalí perquè s’intenti esbrinar científicament –si és possible extreure-li ADN en les condicions necessàries– si va ser o no el pare biològic d’una dona que així ho assegura. Ni tan sols la potent fundació que tant vetlla pel llegat artístic del pintor ha aconseguit evitar una actuació que iguala el geni pictòric a qualsevol dels mortals, a excepció d’algun membre de la dinastia monàrquica espanyola que en raó de la seva irresponsabilitat legal s’ho ha pogut estalviar. Així doncs, i al marge de les autoritzacions patrimonials que una exhumació d’aquest tipus requeria i que no queda clar que s’hagin obtingut, es va fer efectiva l’ordre judicial i el Teatre Museu Dalí de Figueres va tornar a viure una ‘performance’ de les que haurien entusiasmat el mestre, un geni del màrqueting al marge de la seva indiscutible vàlua com a gran artista del segle XX.

Salvador Dalí, vell, malalt i sempre influït i temorenc del poder en majúscules, va decidir en l’etapa final de la seva vida fer hereu universal l’Estat espanyol, que ja es va aprofitar des del primer moment de la seva mort traslladant quadres emblemàtics que el pintor volia veure exposats al seu museu, cap a Madrid. Ara, aquest hereu universal podria trobar-se amb una sorpresa legal si l’ADN demostrés que el que pregona Pilar Abel és possible. Això serà la justícia qui ho decidirà, però tot aquest enrenou de l’exhumació ha posat en qüestió principis que semblaven immutables de la vida del pintor sacralitzats en funció d’interpretacions que sempre han estat de segona veu. Serà la ciència que acabarà establint la biografia sexual definitiva del geni de l’Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia